Po upečení domácího semínkového chleba už nebudete mít chuť na ten klasický kupovaný :-)
A jdeme na to:
Rozmíchejte ve vodě droždí a cukr. Mezitím smíchejte 2/3 semínek s moukou a solí. Do směsi přidejte vodu s droždím a vypracujte hladké těsto.
Přibližně 1–2 hodiny ho nechte odpočívat pod utěrkou, občas ho potřete vodou, aby neprasklo. Nakonec ho přendejte do formy vymazané máslem a vysypané zbytkem semínek. Nechte ho ještě 30 minut odpočinout a poté vložte do parní trouby předehřáté na 50 °C. Chléb pečte přibližně 1 hodinu na 180 °C.
Po upečení ho vyndejte z mísy a rychle ještě vraťte do otevřené chladnoucí trouby na cca 10 minut. Pokud nemáte parní troubu, umístěte do trouby spolu s chlebem i misku vody, aby chléb nepraskal. Nezapomeňte ji po 40 minutách vytáhnout.