S klíčky k lepší náladě a mladšímu vzhledu

S klíčky k lepší náladě a mladšímu vzhledu

Rádi byste si doma naklíčili klíčky, ale nevíte jak na to a které klíčky jsou ty pravé? My vám rádi poradíme!

Klíčky vypěstované doma se stávají hitem v mnoha zdravě stravujících se domácnostech. A není divu! Klíčky jsou plné vitamínů, rostlinných bílkovin, minerálních látek, aminokyselin a dalších tělu prospěšných látek. V článku se dozvíte, jaké výhody nese zařazení klíčků do vašeho jídelníčku, jak správně postupovat při klíčení, jaká semena je dobré vybírat, a dokonce i něco málo z historie.

Výhody po domácku naklíčených klíčků

Klíčky jsou plné vitamínů C, B a E, rostlinných bílkovin, fosforu, chlorofylu, aminokyselin, které podporují imunitu a metabolické děje, a minerálních látek jako jsou hořčík, vápník nebo železo.

  • Vitamín B podporuje lepší náladu a chuť k jídlu, snižuje únavu a posiluje srdeční sval.
  • Chlorofyl podporuje regeneraci organismu a zpomaluje proces stárnutí.
  • Hořčík a vápník podporují imunitu, zdravé kosti a zuby, normální funkci svalů a činnost nervové soustavy a také zdravé nehty, vlasy a pokožku.
 

Jak na klíčení

  1. Semena vypereme ve stojaté vodě, nečistoty, semena a slupky, které vyplavou na povrch následně odstraníme.
  2. Semena necháme několik hodin bobtnat v převařené vodě.
  3. Vodu slijeme a semena dobře propláchneme pod tekoucí vodou.
  4. Následně semena nasypeme v přiměřeném množství do nakličovacích misek, ve kterých můžete současně nakličovat tři druhy semen.
  5. Klíčky získáme po 2 - 5 dnech pěstování (záleží na druhu semen). Naklíčená semena znovu důkladně propláchneme.
  6. Poté vložíme klíčící misku na místo, kde na ní nebudou svítit přímé sluneční paprsky. Každý den zalijeme trochou vody a můžeme se začít těšit na klíčky!

                                     

Výběr semen

Je důležité vybírat semena v BIO kvalitě, aby neobsahovala nežádoucí látky, které se mohou uvolnit během klíčení ve vodě. Vhodná semena na klíčení jsou například Mungo, alfalfa, bílá ředkev BIO mix semínek na klíčeníFazole mungo BIO semínka na klíčení, Fazole Adzuki BIO semínka na klíčení apod.

Víte, že...?

První zmínka o klíčení je již z roku 3000 př.n.l. z Číny od císaře, který se zmiňuje o terapeutickém využití klíčeného munga. Ve starých čínských pověstech klíčky vracejí mládí a potenci. Klíčky byly také konzumované při plavbách v 18. století i v 1. světové válce jako prevence proti kurdějím.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!