Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

S klíčky k lepší náladě a mladšímu vzhledu

Rádi byste si doma naklíčili klíčky, ale nevíte jak na to a které klíčky jsou ty pravé? My vám rádi poradíme!

Klíčky vypěstované doma se stávají hitem v mnoha zdravě stravujících se domácnostech. A není divu! Klíčky jsou plné vitamínů, rostlinných bílkovin, minerálních látek, aminokyselin a dalších tělu prospěšných látek. V článku se dozvíte, jaké výhody nese zařazení klíčků do vašeho jídelníčku, jak správně postupovat při klíčení, jaká semena je dobré vybírat, a dokonce i něco málo z historie.

Výhody po domácku naklíčených klíčků

Klíčky jsou plné vitamínů C, B a E, rostlinných bílkovin, fosforu, chlorofylu, aminokyselin, které podporují imunitu a metabolické děje, a minerálních látek jako jsou hořčík, vápník nebo železo.

  • Vitamín B podporuje lepší náladu a chuť k jídlu, snižuje únavu a posiluje srdeční sval.
  • Chlorofyl podporuje regeneraci organismu a zpomaluje proces stárnutí.
  • Hořčík a vápník podporují imunitu, zdravé kosti a zuby, normální funkci svalů a činnost nervové soustavy a také zdravé nehty, vlasy a pokožku.
 

Jak na klíčení

  1. Semena vypereme ve stojaté vodě, nečistoty, semena a slupky, které vyplavou na povrch následně odstraníme.
  2. Semena necháme několik hodin bobtnat v převařené vodě.
  3. Vodu slijeme a semena dobře propláchneme pod tekoucí vodou.
  4. Následně semena nasypeme v přiměřeném množství do nakličovacích misek, ve kterých můžete současně nakličovat tři druhy semen.
  5. Klíčky získáme po 2 - 5 dnech pěstování (záleží na druhu semen). Naklíčená semena znovu důkladně propláchneme.
  6. Poté vložíme klíčící misku na místo, kde na ní nebudou svítit přímé sluneční paprsky. Každý den zalijeme trochou vody a můžeme se začít těšit na klíčky!

                                     

Výběr semen

Je důležité vybírat semena v BIO kvalitě, aby neobsahovala nežádoucí látky, které se mohou uvolnit během klíčení ve vodě. Vhodná semena na klíčení jsou například Mungo, alfalfa, bílá ředkev BIO mix semínek na klíčeníFazole mungo BIO semínka na klíčení, Fazole Adzuki BIO semínka na klíčení apod.

Víte, že...?

První zmínka o klíčení je již z roku 3000 př.n.l. z Číny od císaře, který se zmiňuje o terapeutickém využití klíčeného munga. Ve starých čínských pověstech klíčky vracejí mládí a potenci. Klíčky byly také konzumované při plavbách v 18. století i v 1. světové válce jako prevence proti kurdějím.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!