Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Co se skrývá za vůní vašeho oblíbeného oleje?

Éterické oleje jsou aromatické látky působící na naše smysly, tím vyvolávají biologickou aktivitu. Kde se tyto látky berou a proč nám voní?

Éterické oleje patří mezi látky aromatické, které působí na naše čichové či chuťové receptory a vyvolávají tím důležitou biologickou aktivitu. Ta zase působí na nejrůznějších úrovních na naše tělo a mysl a vyvolává účinky podle druhu éterického oleje. Kde se tyto látky berou a proč nám tak voní?

Silice

Možná jste ve spojení s aromaterapií slyšeli o tzv. siličnatých rostlinách. To jsou aromatické rostliny, které během fotosyntézy přetvářejí přijímané živiny a energii ze slunce kromě jiného také ve vonné esence, tedy silice. Silice se pak ukládají ve zvláštních pletivech, siličnatých žlázkách nebo kanálcích v různých částech rostlinného těla jako je květ, plod nebo listy, ale také v kůře nebo v kořenech.

Co cítíte, když přijdete do lesa za horkého letního dne? Pravděpodobně intenzivní vůni jehličí. To se vysokými letními teplotami uvolnily silice z jehličí a větviček jehličnatých stromů. A co cítíte, když promnete levanduli nebo mátu z vaší zahrádky mezi prsty? Ucítíte vonné silice z váčků a žlázek, které jste prsty mechanicky porušili. Vonné silice mají pro rostliny velký význam. Lákají hmyz, který je opyluje, chrání je proti virům, plísním a bakteriím, ochraňují je před škůdci a patogeny. Navíc je chrání před UVA zářením, které by je mohlo spálit nebo příliš vysušit. Silice se během životního cyklu rostliny mění, její množství kolísá. Mění se také v závislosti na denních či klimatických podmínkách, nebo podle toho, v jaké části rostliny se nacházejí.

Získávání éterických olejů

Jak už víte, rostlina může mít silice v nejrůznějších částech svého těla v různě vysokém množství. Tomu se přizpůsobuje také samotná výroba éterického oleje. Například u eukalyptu se olej získává z jeho listů, u citrusů je nejvíc silice ve slupce plodu, u skořice v její kůře nebo u kadidla v pryskyřici. Proto můžeme mluvit o třech nejčastějších způsobech získávání éterických olejů:

  1. Destilace – nejčastější způsob pro získávání éterického oleje, při kterém se za určité teploty a tlaku začnou silice z rostliny uvolňovat. Výsledkem toho procesu je oddělená esence (éterický olej, který se ve vodě nerozpouští a plave na povrchu) a destilační voda – hydrolát, nazývaný též květová voda.
  2. Lisování – uplatňuje se mechanické listování pro olej ze slupek citrusových plodů.
  3. Extrakce – různými organickými rozpouštědly nebo oxidem uhličitým, zde se ovšem výsledný produkt nazývá absolue nebo extrakt 

Při procesu výroby éterického oleje se průměrně spotřebuje 1 kg rostlin k získání 1 ml oleje. To se samozřejmě velmi liší podle tzv. výtěžnosti každé rostliny, což mimo jiné ovlivňuje výslednou cenu oleje. Například u citrusů je pro 1 ml oleje potřeba 90 g suroviny. Na druhou stranu u vzácných olejů jako je růže, je potřeba mnohem více rostliny, protože má nižší výtěžnost. Jen pro představu – pro získání 1 ml růžového oleje je potřeba zpracovat 3,5 kg okvětních plátků růže. Tento poměr jako by naznačoval, jak velkou koncentrovanou sílu rostliny v sobě každý olej ukrývá.

Zdroj: Aromaterapie podle ročních období, Adéla Zrubecká; Voňavá lékárna, Valerie Ann Worwood

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!