Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Red Velvet dort s mascarpone a lyofilizovaným ovocem

Sametová textura a jemný krém s mascarpone dělá z tohoto dezertu nevšední zážitek.

Red velvet cake je tradiční americký dort, který si však postupně zamiloval celý svět.
Jeho název můžeme volně přeložit jako červený samet –⁠ a přesně takový tento dort je. Sametový, jemný, vláčný, s intenzivní červenou barvou, která vás okamžitě upoutá. 

Díky kakau má Red velvet jemný čokoládový nádech, podmáslí a trocha jablečného octa mu zase dodávají příjemně nakyslou chuť. Sametová textura a jemný krém s mascarpone dělá z tohoto dezertu nevšední zážitek. Pokud nejste příznivci suchých korpusů a těžkých máslových krémů, je red velvet cake přesně pro vás.

Oslníte s ním při jakékoliv příležitosti, ať už pečete dort k narozeninám, svátku nebo pro jinou speciální událost –⁠ tento vášnivý červený dort se skvěle hodí například na Valentýna.

Čím obarvit Red Velvet?

Ikonická červená barva, podle které získal originál Red velvet také svůj název, byla důsledkem reakce kakaového prášku s kyselými přísadami. Dnes se však kakao oproti počátku 20. století zpracovává jiným způsobem a k dosažení typické červené barvy toho dortu si musíme dopomoci barvivem –⁠ můžete zvolit barvivo práškové, gelové nebo dort obarvit přidáním uvařené červené řepy do těsta. 

Na co si dát pozor při pečení korpusu?

Jedním z důležitých, ale mnohdy podceňovaných kroků při pečení dortu, je příprava formy a následné vytažení korpusu. Aby se vám korpus nerozpadl a nebyl po stranách "okousaný", důkladně vymažte formu nerozpuštěným máslem nebo sádlem a poté ji vysypte polohrubou moukou. Případně můžete dno formy vystlat pečícím papírem a před vytažením přejet po okraji formy tenkým nožem nebo silikonovou stěrkou, aby povrch zůstal krásně hladký. V obou případech je však důležité, abyste korpus nechali vychladnout, než jej budete z formy vytahovat.

Nemusíte se omezovat na kulatou formu, těsto můžete upéct na plechu a poté z něj vykrájet jiné tvary nebo menší kolečka, která pak můžete společně s krémem navrstvit do sklenic. Nebo můžete těsto nalít do formy na muffiny a připravit roztomilé red velvet cupcakes ozdobené krémem a lyo ovocem. 

Ačkoliv se red velvet může tvářit komplikovaně a složitě, ve skutečnosti je recept jednoduchý a podobá se jiným piškotovým dortům. Provedeme vás krok za krokem.

Recept na Red velvet s mascarpone

Ingredience

Korpus:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • půlka (125 g) změklého másla 
  • 1 a půl hrnku moučkového cukru
  • 2 vejce (pokojové teploty)
  • 1 hrnek podmáslí (pokojové teploty)
  • 1 lžíce jablečného nebo bílého vinného octa
  • 1 čajová lžička jedlé soda
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • červené barvivo

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 hrnek smetany ke šlehání (min. 33%, ideálně 40%)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:

Postup

Korpus:

  1. Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud směs nebude hladká a bez hrudek. Poté zašlehejte i podmáslí, ocet a červené barvivo. 
  2. Suché ingredience (kakao, sodu, prášek do pečiva, mouku a sůl) prosejte do mísy a promíchejte. Poté je postupně zašlehejte do mokré směsi.
  3. Těsto rozdělte do 2 kulatých forem o průměru cca 20 cm a pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 25-30 minut, můžete udělat také test špejlí – korpus je hotový, pokud na špejli zapíchnuté do středu korpusu neulpí mokré těsto. Formu nechte důkladně vystydnout. Pokud nemáte 2 formy nebo se vám postup nechce opakovat, vlijte do formy (případně na plech) rovnou veškeré těsto a pečte zhruba 45-60 minut, poté korpus podélně rozřízněte. 

Krém:

  1. Důkladně vyšlehejte smetanu a mascarpone (obojí vychlazené). Při použití stolního mixéru vám tento krok zabere zhruba 3 minuty.
  2. Přidejte moučkový cukr a míchejte ještě asi 2 minuty nebo dokud nebude mít krém pevnou, nadýchanou strukturu. Z tvarohu slijte přebytečnou tekutinu a pomalu jej zašlehejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš řídký, přidejte více cukru. 

Zdobení:

  1. Korpus v případě potřeby zarovnejte (seřízněte vypouklý povrch - rozdrolené odřezky můžete použít ke zdobení). 
  2. Na první patro navrstvěte krém a přiklopte druhou částí korpusu, kterou poté opět potřete krémem.
  3. Dort ozdobte lyofilizovanými jahodami a nadrcenými oříšky. 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!