Red velvet cake je tradiční americký dort, který si však postupně zamiloval celý svět.
Jeho název můžeme volně přeložit jako červený samet – a přesně takový tento dort je. Sametový, jemný, vláčný, s intenzivní červenou barvou, která vás okamžitě upoutá.
Díky kakau má Red velvet jemný čokoládový nádech, podmáslí a trocha jablečného octa mu zase dodávají příjemně nakyslou chuť. Sametová textura a jemný krém s mascarpone dělá z tohoto dezertu nevšední zážitek. Pokud nejste příznivci suchých korpusů a těžkých máslových krémů, je red velvet cake přesně pro vás.
Oslníte s ním při jakékoliv příležitosti, ať už pečete dort k narozeninám, svátku nebo pro jinou speciální událost – tento vášnivý červený dort se skvěle hodí například na Valentýna.
Čím obarvit Red Velvet?
Ikonická červená barva, podle které získal originál Red velvet také svůj název, byla důsledkem reakce kakaového prášku s kyselými přísadami. Dnes se však kakao oproti počátku 20. století zpracovává jiným způsobem a k dosažení typické červené barvy toho dortu si musíme dopomoci barvivem – můžete zvolit barvivo práškové, gelové nebo dort obarvit přidáním uvařené červené řepy do těsta.
Na co si dát pozor při pečení korpusu?
Jedním z důležitých, ale mnohdy podceňovaných kroků při pečení dortu, je příprava formy a následné vytažení korpusu. Aby se vám korpus nerozpadl a nebyl po stranách "okousaný", důkladně vymažte formu nerozpuštěným máslem nebo sádlem a poté ji vysypte polohrubou moukou. Případně můžete dno formy vystlat pečícím papírem a před vytažením přejet po okraji formy tenkým nožem nebo silikonovou stěrkou, aby povrch zůstal krásně hladký. V obou případech je však důležité, abyste korpus nechali vychladnout, než jej budete z formy vytahovat.
Nemusíte se omezovat na kulatou formu, těsto můžete upéct na plechu a poté z něj vykrájet jiné tvary nebo menší kolečka, která pak můžete společně s krémem navrstvit do sklenic. Nebo můžete těsto nalít do formy na muffiny a připravit roztomilé red velvet cupcakes ozdobené krémem a lyo ovocem.
Ačkoliv se red velvet může tvářit komplikovaně a složitě, ve skutečnosti je recept jednoduchý a podobá se jiným piškotovým dortům. Provedeme vás krok za krokem.
Recept na Red velvet s mascarpone
Ingredience
Korpus:
- 2 hrnky hladké mouky
- půlka (125 g) změklého másla
- 1 a půl hrnku moučkového cukru
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 1 hrnek podmáslí (pokojové teploty)
- 1 lžíce jablečného nebo bílého vinného octa
- 1 čajová lžička jedlé soda
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- červené barvivo
Krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 100 g moučkového cukru
- 1 hrnek smetany ke šlehání (min. 33%, ideálně 40%)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- Lyofilizované jahody
- Lískové oříšky
Postup
Korpus:
- Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud směs nebude hladká a bez hrudek. Poté zašlehejte i podmáslí, ocet a červené barvivo.
- Suché ingredience (kakao, sodu, prášek do pečiva, mouku a sůl) prosejte do mísy a promíchejte. Poté je postupně zašlehejte do mokré směsi.
- Těsto rozdělte do 2 kulatých forem o průměru cca 20 cm a pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 25-30 minut, můžete udělat také test špejlí – korpus je hotový, pokud na špejli zapíchnuté do středu korpusu neulpí mokré těsto. Formu nechte důkladně vystydnout. Pokud nemáte 2 formy nebo se vám postup nechce opakovat, vlijte do formy (případně na plech) rovnou veškeré těsto a pečte zhruba 45-60 minut, poté korpus podélně rozřízněte.
Krém:
- Důkladně vyšlehejte smetanu a mascarpone (obojí vychlazené). Při použití stolního mixéru vám tento krok zabere zhruba 3 minuty.
- Přidejte moučkový cukr a míchejte ještě asi 2 minuty nebo dokud nebude mít krém pevnou, nadýchanou strukturu. Z tvarohu slijte přebytečnou tekutinu a pomalu jej zašlehejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš řídký, přidejte více cukru.
Zdobení:
- Korpus v případě potřeby zarovnejte (seřízněte vypouklý povrch - rozdrolené odřezky můžete použít ke zdobení).
- Na první patro navrstvěte krém a přiklopte druhou částí korpusu, kterou poté opět potřete krémem.
- Dort ozdobte lyofilizovanými jahodami a nadrcenými oříšky.