Dočasně nedostupné
Rýže Basmati parboiled je nejušlechtilejší odrůda dlouhozrnné rýže, která se pěstuje už stovky let na úpatí Himalájí a je nazývána jako "královna vůní". Navíc je výživově velmi hodnotná. Má žlutou barvu, která se po uvaření mění na zářivě bílou.
Popis
GRIZLY Rýže Basmati parboiled 1000 g
- Administrativní zařazení: Obiloviny a výrobky z nich
- Složení: Rýže dlouhozrnná parboiled basmati 100 %
- Země původu: Indie, Pakistán
- Skladování: Uchovejte v suchu a chladu
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Vlastnosti a výhody: Paraboiled znamená vaporizovaná nebo také předpařená. Navíc se nelepí. I po uvaření je poněkud tvrdší a má sypkou konzistenci. Basmati je nejušlechtilejší druh dlouhozrnné rýže, pěstované na jižních svazích Himalájí, v Indii a Pakistánu. V překladu znamená z hidštiny "královna vůní". Má navíc výtečnou jemnou oříškovou vůni i chuť.
Použití: V Indii tvoří základ jídelníčku a najdete ji téměř u všech receptů orientálních jídel, avšak velké oblíbenosti si získala po celé Evropě, kde místo obyčejné rýže začínáme i v české kuchyni používat rýži basmati. Hodí se skvěle jako příloha k masu i zelenině či do kořeněných omáček.
Způsob přípravy: Rýži důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Vložte do hrnce s 1,5 násobným množstvím studené vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen, osolte a vařte asi 15 - 20 minut. Voda by se měla postupně vyvařit. Rýži promíchejte a nechte v hrnci ještě asi 5 minut dojít.
Složení:
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 1549 kJ /370 kcal |
Tuky: | 0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0 g |
Sacharidy: | 82 g |
z toho cukry: | 0 g |
Vláknina: | 0 g |
Bílkoviny: | 6,8 g |
Sůl: | 0,025 g |