Magazín

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

7 snídaní pro Vaše zdraví!

Snídaně je základ každého dne, to vědí všichni. Ale co pořád snídat? Inspirujte se naším jídelníčkem a vytvořte si s námi lahodné snídaně.

Přinášíme Vám tyto zdraví prospěšné snídaně, kterými můžete obohatit Váš jídelníček a zároveň dopřát svému tělu porci vitamínů a dalších tělu prospěšných látek již na začátku dne. Na každý den Vám přinášíme jinou snídani.Tři sladké, tři slané a jedno smoothie. Tak zdravý start do dalších dní.

Vymazlený chia puding

Ingredience:

  1. Chia semínka
  2. Kokosové mléko (můžete použít jakékoliv i živočišné)
  3. Javorový sirup
  4. Čerstvé jahody
  5. Zralé kiwi
  6. Kokos plátky

O chia semínkách se toho napsalo hodně, a tak o jejich prospěšnosti nikdo nepochybuje. Málokdo však ví, že chia semínka jsou skvělou zásobárnou energie na celý den. Proto jsou ideální volbou právě na snídani. Příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť geniální.

Semínka spolu s mlékem dejte do uzavíratelné sklenice ideálně v poměru 1:5 a oslaďte javorovým sirupem dle chuti. Protřepejte, nechte 5 minut odstát a potom protřepejte znovu. Dejte přes noc do lednice. Pokud nemáte rádi studenou snídani, chia puding můžete také ohřát. Potom stačí ozdobit jahodami, plátky kiwi a posypat plátky kokosu, případně dosladit javorovým sirupem.

Banánové lívance se skořicí a tvarohem

Tyto lívance sice nejsou nakynuté jako ty od babičky, ale zase neobsahují cukr a díky proteinu nám poskytnou kvalitní bílkoviny a spoustu dalších, tělu prospěšných, látek.  

Ingredience:

  1. 2 banány
  2. 1 vejce
  3. 2 lžíce dýňového nebo jiného oblíbeného proteinu
  4. Kokosový olej
  5. Polotučný tvaroh
  6. Arašídový krém
  7. Skořice
  8. Ovoce dle chuti

Banány rozmačkejte vidličkou, přidejte vejce, protein a skořici a rozmíchejte do hladka. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce kokosového oleje. Na rozpálené pánvi osmažte lívance z obou stran. Vždy počkejte, až jde lívanec bez potrhání otočit. K lívancům přidejte tvaroh a arašídový krém, posypte skořicí a ozdobte třeba borůvkami nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným ovocem. Pro doslazení můžete použít třeba javorový sirup.

Smoothie pro zdraví

Nemůžete do sebe po ránu nic dostat? V tom případě je pro Vás smoothie ideální volba.

Ingredience

  1. 1 Banán
  2. 1 pomeranč
  3. 1 grapefruit
  4. Cca 2 cm zázvoru
  5. Lžíce medu
  6. 1 lžíce proteinu (nemusí být)

 Tuto vitamínovou bombu si můžete kromě snídaně dopřát také na svačinu. Veškeré ingredience vložte do mixéru a promixujte do hladka. Smoothie můžete doplnit také o lžíci Vašeho oblíbeného proteinu a zajistíte si tak i poctivou dávku bílkovin.

Jáhlová kaše s ovocem

Tak trochu jiná kaše. Přirozeně bezlepková a pokud použijete rostlinné mléko, tak také bezlaktózová. Pro milovníky teplých sladkých snídaní jako dělaná.

Ingredience na 2 porce

  1. 1 hrnek jáhel
  2. 1 hrnek polotučného mléka
  3. 2 lžíce mandlového krému
  4. Med dle chuti
  5. Sušené meruňky 2 hrsti nakrájené na kostičky
  6. Maliny čerstvé nebo lyofilizované
  7. Banán

Jáhly uvařte dle návodu výrobce. Uvařené jáhly zalijte hrnkem mléka, oslaďte medem  a přidejte nasekané meruňky. Vše společně povařte. Nakonec přidejte mandlový krém. Před servírováním posypte malinami a kolečky banánu. Místo malin a banánu můžete použít také jablka, hrušky nebo švestky.

Plněná vaječná omeleta

Tato omeleta je dostatečně výživná, takže nebudete potřebovat žádné pečivo. Můžou si ji dopřát i celiaci a přitom Vás zasytí na celé dopoledne.

Ingredience

  1. 3 vejce
  2. Žampiony (nemusí být)
  3. Lžíce Ghí
  4. Sůl
  5. Pepř
  6. Šunka
  7. Cottage sýr
  8. Míchaný salát (ledový salát, rukola, špenátové listy, mrkev na nudličky, červená cibule)

Vejce vidličkou rozšlehejte a na přepuštěném másle osmahněte žampiony. Poté zalijte rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci a připravte omeletu. Hotovou omeletu naplňte sýrem cottage, který vymícháte spolu s nakrájenou šunkou. Nakonec zasypte míchaným salátem a omeletu přehněte na polovinu.

Avokádový sendvič

Tato snídaně zasytí na celé dopoledne a znáte snad někoho, kdo by nemiloval avokádo? Potěší jak vegetariány, tak díky skvělé chuti, i milovníky masa, určitě jim tam chybět nebude. To slibujeme.

Ingredience na 1 porci

  1. 2 plátky celozrnného toustového chleba (můžete si upéct  i svůj vlastní)
  2. Půlka avokáda
  3. 1 lžíce žervé sýru
  4. Citron
  5. Sůl, pepř
  6. 2 plátky sýra
  7. 1 volské oko
  8. Rukola

Plátky chleba opečte do křupava z obou stran. Avokádo rozmačkejte spolu s citronovou šťávou a žervé, osolte a opepřete. Ještě teplé plátky chleba proložte sýrem  a avokádovou pomazánkou, způsobem toust, sýr, pomazánka, toust, sýr, pomazánka. Nahoru položte volské oko a posypte rukolou.

Chleba s tuňákovou pomazánkou

Je to taková česká klasika. Chutná, zdravá a navíc s pomocí pikantních ředkviček a křupavých semínek o třídu povýšena.

Ingredience na 2 porce

  1. 2 plátky celozrnného chleba (můžete si upéct i svůj vlastní)
  2. 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  3. 1 vejce
  4. Jarní cibulky
  5. 1 malé žervé
  6. Citronová šťáva
  7. Sůl, pepř
  8. Ředkvičky
  9. Slunečnícová semínka

Tuňáka smícháme se všemi ingrediencemi, kromě ředkviček a slunečnicových semínek a ochutíme. Plátky chleba potřeme pomazánkou a posypeme tenkými plátky ředkviček a slunečnicovými semínky.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!