Přinášíme Vám tyto zdraví prospěšné snídaně, kterými můžete obohatit Váš jídelníček a zároveň dopřát svému tělu porci vitamínů a dalších tělu prospěšných látek již na začátku dne. Na každý den Vám přinášíme jinou snídani.Tři sladké, tři slané a jedno smoothie. Tak zdravý start do dalších dní.
Vymazlený chia puding
Ingredience:
- Chia semínka
- Kokosové mléko (můžete použít jakékoliv i živočišné)
- Javorový sirup
- Čerstvé jahody
- Zralé kiwi
- Kokos plátky
O chia semínkách se toho napsalo hodně, a tak o jejich prospěšnosti nikdo nepochybuje. Málokdo však ví, že chia semínka jsou skvělou zásobárnou energie na celý den. Proto jsou ideální volbou právě na snídani. Příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť geniální.
Semínka spolu s mlékem dejte do uzavíratelné sklenice ideálně v poměru 1:5 a oslaďte javorovým sirupem dle chuti. Protřepejte, nechte 5 minut odstát a potom protřepejte znovu. Dejte přes noc do lednice. Pokud nemáte rádi studenou snídani, chia puding můžete také ohřát. Potom stačí ozdobit jahodami, plátky kiwi a posypat plátky kokosu, případně dosladit javorovým sirupem.
Banánové lívance se skořicí a tvarohem
Tyto lívance sice nejsou nakynuté jako ty od babičky, ale zase neobsahují cukr a díky proteinu nám poskytnou kvalitní bílkoviny a spoustu dalších, tělu prospěšných, látek.
Ingredience:
- 2 banány
- 1 vejce
- 2 lžíce dýňového nebo jiného oblíbeného proteinu
- Kokosový olej
- Polotučný tvaroh
- Arašídový krém
- Skořice
- Ovoce dle chuti
Banány rozmačkejte vidličkou, přidejte vejce, protein a skořici a rozmíchejte do hladka. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce kokosového oleje. Na rozpálené pánvi osmažte lívance z obou stran. Vždy počkejte, až jde lívanec bez potrhání otočit. K lívancům přidejte tvaroh a arašídový krém, posypte skořicí a ozdobte třeba borůvkami nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným ovocem. Pro doslazení můžete použít třeba javorový sirup.
Smoothie pro zdraví
Nemůžete do sebe po ránu nic dostat? V tom případě je pro Vás smoothie ideální volba.
Ingredience
- 1 Banán
- 1 pomeranč
- 1 grapefruit
- Cca 2 cm zázvoru
- Lžíce medu
- 1 lžíce proteinu (nemusí být)
Tuto vitamínovou bombu si můžete kromě snídaně dopřát také na svačinu. Veškeré ingredience vložte do mixéru a promixujte do hladka. Smoothie můžete doplnit také o lžíci Vašeho oblíbeného proteinu a zajistíte si tak i poctivou dávku bílkovin.
Jáhlová kaše s ovocem
Tak trochu jiná kaše. Přirozeně bezlepková a pokud použijete rostlinné mléko, tak také bezlaktózová. Pro milovníky teplých sladkých snídaní jako dělaná.
Ingredience na 2 porce
- 1 hrnek jáhel
- 1 hrnek polotučného mléka
- 2 lžíce mandlového krému
- Med dle chuti
- Sušené meruňky 2 hrsti nakrájené na kostičky
- Maliny čerstvé nebo lyofilizované
- Banán
Jáhly uvařte dle návodu výrobce. Uvařené jáhly zalijte hrnkem mléka, oslaďte medem a přidejte nasekané meruňky. Vše společně povařte. Nakonec přidejte mandlový krém. Před servírováním posypte malinami a kolečky banánu. Místo malin a banánu můžete použít také jablka, hrušky nebo švestky.
Plněná vaječná omeleta
Tato omeleta je dostatečně výživná, takže nebudete potřebovat žádné pečivo. Můžou si ji dopřát i celiaci a přitom Vás zasytí na celé dopoledne.
Ingredience
- 3 vejce
- Žampiony (nemusí být)
- Lžíce Ghí
- Sůl
- Pepř
- Šunka
- Cottage sýr
- Míchaný salát (ledový salát, rukola, špenátové listy, mrkev na nudličky, červená cibule)
Vejce vidličkou rozšlehejte a na přepuštěném másle osmahněte žampiony. Poté zalijte rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci a připravte omeletu. Hotovou omeletu naplňte sýrem cottage, který vymícháte spolu s nakrájenou šunkou. Nakonec zasypte míchaným salátem a omeletu přehněte na polovinu.
Avokádový sendvič
Tato snídaně zasytí na celé dopoledne a znáte snad někoho, kdo by nemiloval avokádo? Potěší jak vegetariány, tak díky skvělé chuti, i milovníky masa, určitě jim tam chybět nebude. To slibujeme.
Ingredience na 1 porci
- 2 plátky celozrnného toustového chleba (můžete si upéct i svůj vlastní)
- Půlka avokáda
- 1 lžíce žervé sýru
- Citron
- Sůl, pepř
- 2 plátky sýra
- 1 volské oko
- Rukola
Plátky chleba opečte do křupava z obou stran. Avokádo rozmačkejte spolu s citronovou šťávou a žervé, osolte a opepřete. Ještě teplé plátky chleba proložte sýrem a avokádovou pomazánkou, způsobem toust, sýr, pomazánka, toust, sýr, pomazánka. Nahoru položte volské oko a posypte rukolou.
Chleba s tuňákovou pomazánkou
Je to taková česká klasika. Chutná, zdravá a navíc s pomocí pikantních ředkviček a křupavých semínek o třídu povýšena.
Ingredience na 2 porce
- 2 plátky celozrnného chleba (můžete si upéct i svůj vlastní)
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 vejce
- Jarní cibulky
- 1 malé žervé
- Citronová šťáva
- Sůl, pepř
- Ředkvičky
- Slunečnícová semínka
Tuňáka smícháme se všemi ingrediencemi, kromě ředkviček a slunečnicových semínek a ochutíme. Plátky chleba potřeme pomazánkou a posypeme tenkými plátky ředkviček a slunečnicovými semínky.