Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

5 zdravých a rychlých obědů pro celou rodinu

Vymýšlet dokola recepty, které budou chutnat všem a navíc nezaberou veškerý čas dá občas pěknou fušku. A my pro vás máme inspiraci!

Vyzkoušejte naše nové, neokoukané varianty lehkých, zdravých a navíc ještě chutných obědů pro celou rodinu. A kdo ví? Třeba právě zde najdete svou novou oblíbenou surovinu.


Kuřecí nudličky se salátem z černé čočky a avokádem

Příprava: 30 minut, vaření: 45 minut:

Počet porcí: 4

Ingredience:

Na nudličky:

  1. 0,5 kg kuřecích prsou
  2. 1 Žampiony konzervované nebo čerstvé (10 ks)
  3. 1 červená cibule nakrájená na plátky
  4. 2 lžíce olivového oleje
  5. Sůl, pepř
  6. 1 lžička sladké papriky
  7. Petrželová nať

Na černou čočku

  1. 2 hrnky černé čočky Beluga
  2. 2 stroužky česneku
  3. 1 menší cibule
  4. 2 + 1 lžíce Olivového oleje
  5. Sójová omáčka
  6. Sůl, pepř
  7. 2 avokáda nakrájená na plátky, osolená, opepřená a zakápnutá citronovou šťávou.

Černá čočka nenadýmá jako klasická čočka, nemusí se namáčet a je velmi rychle uvařená. Chutná báječně a skvěle se hodí jako příloha či do salátů.

Postup: Na 2 lžících olivového oleje zpěníme cibulku spolu s česnekem. Poté přidáme čočku, lehce opražíme a zalijeme vodou (pokud máte, vývarem). Osolíme, opepříme a necháme vařit do změknutí cca 30 minut. Mezitím si nakrájíme červenou cibuli, případně žampiony, kuřecí maso. Nudličky osolíme, opepříme a okořeníme červenou paprikou. Na olivovém oleji zprudka nudličky osmahneme a přidáme cibuli a žampiony. Odstavíme. Uvařenou a zcezenou čočku smícháme se lžící olivového oleje, dochutíme sójovou omáčkou, případně solí a přepřem. Servírujeme s kuřecími nudličkami a avokádem.


Špagety s lilkem a mozzarellou

Příprava 15 minut, vaření 30.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  1. 1 Balení špaget
  2. 1 lilek
  3. 2 mozzarelly
  4. 2 stroužky česneku
  5. 1 šalotka
  6. 2 lžíce olivového oleje
  7. 0,5 l rajčatové passaty
  8. 1 lžíce třtinového cukru
  9. Sůl, pepř
  10. Bazalkové pesto

Kdo by neměl rád špagety? Tato varianta s lilkem je zdravou alternativou pro všechny, kteří chtějí odlehčit svůj jídelníček.

Postup: Špagety uvaříme dle návodu a mezitím si připravíme omáčku. Na olivovém oleji zlehla opečeme šalotku nakrájenou na kostičky a podrcený česnek. Přidáme na plátky nakrájený osolený lilek a opečeme ze všech stran. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilijeme rajčatovou passatu a dochutíme solí a pepřem. Vaříme cca 15 minut. Uvařené špagety smícháme s bazalkovým pestem dle chutí, zalijeme omáčkou a posypeme mozzarellou nakrájenou na drobno.


Kuskus se salátem z pečených paprik

Příprava: 10 minut, vaření: 10 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

  1. 2 větší červené kapie
  2. 2 stroužky česneku
  3. 250 g kuskusu
  4. 100 g parmazánu
  5. Bílý vinný ocet
  6. Olivový olej
  7. Sůl, pepř
  8. Oregano

Postup: Kuskus uvaříme dle návodu a odstavíme. Kapie potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 250° asi 7 minut (slupka musí lehce zčernat). Poté je vyndáme z trouby a dáme do igelitového sáčku zapařit. Nakonec vyjmeme a oloupeme slupku. Papriky nakrájíme na pásky, smícháme s česnekem, solí, olivovým olejem, vinným octem a nakonec přisypeme oregano a nastrouhaný parmazán. Do hotového salátu přisypeme kuskus a podáváme.

Tip: Pro pikantní chuť můžeme přidat chilli papričku nebo chilli pastu. Skvěle chutná také, do salátu přidaná, na plátky nakrájená a na pánvi osmahnutá, cuketa.


Marinované kuřecí paličky s jasmínovou rýží

Příprava: 10 minut, pečení: 50 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

  1. 8 větších kuřecích paliček
  2. 300 ml světlého piva
  3. 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  4. 1 středně velká cibule
  5. 8 menších žampionů rozkrájených na čtvrtky
  6. 1 červená kapie nakrájená na pásky
  7. 2 lžíce rajčatového protlaku
  8. Worcesterová omáčka
  9. Olivový olej
  10. Sůl, pepř
  11. 1 lžička medu
  12. 2 hrnky rýže

Všechny ingredience (kromě rýže) smícháme dohromady a pokud možno necháme odležet alespoň hodinu. Poté pečeme v troubě zakryté alespoň 50 minut. Rýži uvaříme dle návodu a podáváme.


Zapečené celozrnné palačinky s medvědím česnekem

Příprava: 15 minut, vaření: 30 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

Na palačinky:

  1. 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  2. 2 hrnky mléka
  3. 2 vejce
  4. Ghí máslo
  5. Špetka soli

Na náplň:

  1. Balení listového špenátu (čerstvého)
  2. 1 menší cibulka
  3. 1 riccota
  4. 1 zakysaná smetana
  5. 1 smetana alespoň 31 %
  6. 100 + 100 g strouhaného sýra
  7. 1+1 vejce
  8. Medvědí česnek dle chuti
  9. Sůl, pepř
  10. 2 lžíce olivového oleje  

Palačinky jsou skvělou volbou jak na sladko, tak i na slano. Fantazii se meze nekladou a vy je tak můžete donekonečna plnit svými oblíbenými ingrediencemi.

Nejprve si připravíme palačinky. Všechny ingredience smícháme dohromady a na lehce vymazané pánvi opečeme tenké palačinky. Poté si připravíme náplň do palačinek. Riccotu, zakysanou smetanou, 100 g nastrouhaného sýra a 1 vejce smícháme dohromady. Přidáme medvědí česnek, ochutíme solí a pepřem. Na olivovém oleji zpěníme cibulku a přidáme špenátové listy a až zavadnou, odstavíme a přidáme sýrovou náplň. Palačinky naplníme směsí a naskládáme do zapékací mísy. Smetanu, 100 g sýra a 1 vejce smícháme, osolíme, opepříme a palačinky zalijeme. Pečeme v troubě na 160°C cca 35 minut.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!