Sváteční brownies potěší návštěvu i všechny členy vaší domácnosti a to nejen o svátcích! Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, se kterým zaručeně sklidíte úspěch. Grizly tip: Brownies si nakonec můžete dozdobit dle svého gusta, fantazii se meze nekladou. Výbornou volbou jsou lískové oříšky, ale můžete vyzkoušet i kokos nebo sušené ovoce.
Ingredience na těsto:
- 2 lžičky chia semínek
- 100 g hořké čokolády v pecičkách
- 200 g špaldové mouky celozrnné hladké
- 170 g rostlinného másla
- 250 ml ovesného mléka
- 150 g kokosového cukru
- 50 g holandského kakaa
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového prášku
- 135 g sušeného ovoce nakrájeného
- na malé kousky (ananas, papája nebo liči)
- 135 g lískových ořechů
Ingredience na polevu:
- 2 lžíce rostlinného másla
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce kvalitního rumu
- šťáva ze 2 mandarinek
POSTUP:
-
Chia semínka smícháme se 2 lžícemi vlažné vody a necháme několik minut nabobtnat. Mezitím zahřejeme rostlinné mléko k bodu varu a zalijeme jím nakrájené sušené ovoce. Necháme odstát 15–20 minut a následně přidáme nabobtnalá chia semínka.
-
Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní společně s rostlinným máslem. V míse promícháme suché ingredience – mouku, kokosový cukr, kakao, vanilkový prášek, kypřicí prášek i jedlou sodu. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a rostlinné mléko s ovocem a chia semínky. Pomocí vařečky vymícháme v hladké těsto a poté přidáme polovinu lískových ořechů.
-
Těsto vlijeme do pečicí formy o rozměru cca 20 x 30 cm vyložené pečicím papírem a posypeme ho druhou polovinou lískových ořechů. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 20 minut, do mírného zezlátnutí oříšků.
-
Během pečení připravíme polevu – šťávu z mandarinek smícháme s kokosovým cukrem, rumem a rozpuštěným máslem. Po vyjmutí brownies z trouby touto směsí ihned poléváme horký povrch moučníku. Na mřížce necháme zcela vychladnout a poté porcujeme.