Marokánky. Jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví, jehož původ sahá až do dalekého Maroka. Křupavé oříšky smíchané s voňavým sušeným ovocem a medem, to vše zalité prvotřídní hořkou čokoládou.
Jak na ně?
- Nejprve si na pánvi rozpustíme mléko, máslo a med, dokud se nám vše nespojí.
- Mezitím si v druhé pánvi opražíme bez oleje ovesné vločky a oříšky, které si nasekáme na malé kousky.
- Sušené švestky i meruňky si nakrájíme na malinké kostičky a přidáme k tekuté směsi mléka, másla a medu. Důkladně promícháme.
- Poté k této směsi přidáme i směs sypkou z ovesných vloček a oříšků. Promícháme a necháme 5 minut vychladnout.
- Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a tvoříme marokánky. Pro pravidelný kulatý tvar můžete použít vykrajovátko, do kterého směs vmáčknete, vykrajovátko vytáhnete a tvoříte další. Takto připravené marokánky pečeme při 170 stupních cca 20 minut.
- Než se marokánky upečou, rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu. Po upečení čokoládou marokánky potřeme ze spodní strany a necháme ztuhnout.