Magazín

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Silná ořechová čtyřka: Mandle, kešu, pekany, lískáče

Kešu, mandle, pekany a lískové oříšky jsou nejoblíbenějšími oříšky vůbec. V tomto článku se dozvíte proč je všichni milují a také jak je použít.

1. Mandle

Mandle se řadí mezi celosvětově nejoblíbenější oříšky, a když je ochutnáme a omrkneme jejich složení živin, zjistíme, že se vlastně vůbec není čemu divit! Jsou lahodné a obrovsky bohaté na zdravé rostlinné tuky, vitamíny, minerální látky a antioxidanty.

Věděli jste, že mandle jsou vlastně semínka stromu mandloně obecné? Semínka v sobě mají potenciál, aby se z nich stala rostlina. Obsahují veškeré živiny, které tuto přeměnu zajišťují. Dokážete si vůbec představit, kolik jich musí jedna malá mandlička obsahovat, aby z ní vyrostl pětimetrový strom? Natož celá hrst?

Pouhá jedna malá hrstka mandlí (28 g) obsahuje působivých 3,5 gramů vlákniny, 6 g bílkovin, 14 g tuků (z toho celých 9 g jsou tolik zdravé mono nenasycené mastné kyseliny), 37 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu E a 20 % DDD hořčíku. Kromě toho jsou mandle slušným zdrojem mědi, riboflavinu a fosforu. Nezapomeňte, že antioxidanty jsou koncentrované převážně v hnědé slupce mandlí, takže pokud chcete tělu tyto látky doplnit, doporučujeme mandle neloupat.

Co s nimi?

Mandle můžete pořídit buď naturální nebo pražené, loupané (blanšírované) nebo solené, a také obalované v čokoládě, v koření či v medu. Nejčastěji mandle slouží jako zdravá svačinka jen tak samotné nebo v kombinaci s jinými ořechy nebo sušeným ovocem. Poslouží ale i při pečení, obzvláště pokud mandle rozemelete na jemnou mouku. Z mandlí si také vyrobíte rostlinné mléko nebo ořechové máslo.

TIP: Pravý marcipán

Vyrobte si jednoduše pravý mandlový marcipán a servírujte ho jako zákusek nebo cukroví.

Potřebujete: 180 g loupaných mandlí, 180 g moučkového cukru a 3 lžíce medu

Postup: Umixujte mandle na jemný prášek, promíchejte s cukrem a přidejte med. Těsto pořádně propracujte. Pokud chcete marcipán podávat jako zákusek, vytvářejte kuličky vždy s jednou mandlí uprostřed. Výborně tyto kuličky chutnají také pokud je obalíte v čokoládě.


2. Kešu

Kešu jsou krémové oříšky ve tvaru ledvin. Výborná zpráva je, že stejně tak jako mandle, jsou kešu vlastně semínka a oplývají veškerými „semínkovými benefity“. Jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny a obsahují širokou škálu antioxidantů, minerálních látek a vitamínů. Z nich stojí za zdůraznění především thiamin (vitamín B1) a vitamín K. Z minerálních látek pak hořčík, mangan a zinek. Ze všech oříšků mají navíc nejnižší kalorickou hodnotu. Když k tomu přičteme jejich značný obsah bílkovin a vlákniny, můžeme tyto lahodné máslové oříšky zařadit s klidným svědomím i do redukční diety.

Co s nimi?

Stejně jako z ostatních oříšků, i z kešu si můžeme vyrobit ořechovou mouku, máslo nebo mléko. Nejčastěji je určitě budete mlsat jen tak nebo v kombinaci se sušeným ovocem. Pokud chcete učinit kešu stravitelnějšími, stačí je na chvíli namočit do misky s vodou. Tím v oříšcích aktivujete enzymy a učiníte je lépe stravitelnými.

TIP: Kešu energy tyčinky

datlovými tyčinkami se roztrhl pytel, zkuste si jednoduše vyrobit domácí verzi.

Potřebujete: 2 hrníčky datlí medjool (asi 20 ks), ¾ hrníčku kešu ořechů, ½ hrníčku mandlí, ¾ čajové lžičky skořice, 1 čajová lžička vanilky, špetka soli

Postup: Z medjool datlí odstraňte pecky. Do kuchyňského robotu přidejte všechny ingredience a půl lžíce vody. Nechte zpracovat do lepivého těsta s většími kousky oříšků. Těsto rozprostřete na pečící plech a vložte na 15 minut do mrazáku. Nakrájejte na obdélníčky do tvaru tyčinek.


3. Pekany

Pekany mají svůj původ v severní Americe. Jsou vzhledově podobné našim vlašákům, ale rozdíl je v chuti i textuře. Pekanové ořechy jsou mnohem měkčí, máslovější, a přestože obsahují jen malé množství sacharidů, tak i sladší. Ze všech ořechů obsahují nejvíce zdravých tuků a jsou velmi bohaté na vlákninu, měď, thiamin (vitamín B1) a zinek.

Co s nimi?

Pekany jsou brány jako luxusní oříšky, ale také patří k těm tučnějším. Doporučená dávka je okolo 28 gramů těchto lahodných plodů denně (odpovídá zhruba 20 pekanovým půlkám). Zkuste tyto oříšky přidat do jogurtu, ovesné kaše nebo s nimi posypejte salát. Při pečení je využijete především do muffinů nebo do banánového chlebíčku. Nejvíce tuto lahůdku ovšem oceníte jen tak samotnou, jako rychlou svačinku na cesty.

TIP: Pekany v javorovém sirupu

Sladkoslané karamelové pekany dodají vašemu salátu dokonalé křoupnutí, můžou ale sloužit i jen tak samotné jako zdravá sladkost na mlsání.

Potřebujete: 1 hrnek pekanových ořechů, ¼ hrnku javorového sirupu, 2 špetky soli

Postup: V nepřilnavé pánvi na střední teplotu restujte pekany společně s javorovým sirupem. Jakmile začne javorový sirup bublat, snižte teplotu tak, aby sirup pomaličku probublával. Nechte vařit 6-8 minut, občasně promíchejte. V poslední minutě, kdy je javorový sirup téměř odpařený, míchejte, dokud se sirup nevyvaří úplně a pekany se nezačnou lepit k sobě. Přesuňte pekany na pečící papír, posypejte solí a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.


4. Lískové oříšky

Stejně tak jako všechny ořechy, i ty lískové jsou nabité živinami a mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Lískové oříšky jsou bohatým zdrojem vitamínu B6, fosforu, draslíku, zinku a antioxidantů. Kromě toho obsahují také zdravé mono a polynenasycené mastné kyseliny a slušné množství omega 3 a omega 9 mastných kyselin.

Co s nimi?

Lískové oříšky můžeme mlsat jen tak samotné nebo ve směsi se sušeným ovocem a jinými ořechy. Vyrobíme z nich jak oříškový krém, tak mouku i rostlinné mléko.


TIP: Pečené fazolky s lískovými oříšky

Připravte si neotřelou přílohu plnou chutí a bílkovin.

Potřebujete: 450 g čerstvých zelených fazolek, 1 cibuli, 1 lžíci olivového oleje, půl lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ¼ hrnku lískových ořechů, půlku citronu

Postup: Předehřejte troubu na 230 °C. Opláchněte fazolky a odřízněte stopky. Nakrájejte najemno cibuli. V míse smíchejte fazolky s olivovým olejem, solí a pepřem. Na pečící plech rozprostřete pečící papír a na něj vysypte fazolky a cibuli a pečte po dobu 12-15 minut, dokud nebudou fazolky měkké. Mezitím si na suché pánvi orestujte lískové oříšky na střední teplotě. Průběžně oříšky míchejte a restujte asi 5 minut. Oříšky nasekejte. Jakmile jsou fazolky upečené, vymačkejte na ně šťávu z půlky citronu, posypejte oříšky a servírujte.

Autor: Nela Píchalová

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!