Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Zaměřeno na vločky

Ovesné vločky zná každý, ale už jste zkoušeli vločky pohankové, amarantové či teffové? Podívejte se na náš přehled a vyberte si takové, které pro vás budou nejvhodnější.

 

Hledáte snídani, která vás po ránu nakopne pořádnou dávkou energie? Vyzkoušejte vločky. A nemusejí to nutně být zrovna ty ovesné, existuje jich totiž hned vícero druhů, a to i bezlepkových. Podívejte se na náš přehled a vyberte si takové, které pro vás budou nejvhodnější.

Co jsou vločky a jak vznikají

Vločky vznikají speciálním technologickým procesem ze semen nejčastěji lipnicovitých rostlin (obilnin), případně rostlin z dalších čeledí (laskavcovité, rdesnovité), jež jsou souhrnně označovány jako pseudoobilniny. Způsoby výroby se lehce liší, ale v zásadě dochází k odstranění slupky neboli hrubého zrna a rozdrcení vnitřní části (jádra), aby byly vločky pro člověka chutné a lehce stravitelné.

Obilniny a pseudoobilniny se pěstují se již tisíce let a jsou nepostradatelnou součástí lidské potravy. K nejznámějším obilninám patří oves, pšenice, špalda, ječmen, žito, ale také přirozeně bezlepkové jáhly (proso), kukuřice, čirok, teff (milička) a rýže. Mezi pseudoobilninami, které též neobsahují lepek, jsou oblíbené především amarant (laskavec), quinoa (merlík) a pohanka. Vločky se však dají vyrábět i z některých luštěnin, například hrachu nebo sóji.

Ovesné vločky

Když se řekne vločky, každý si jistě představí právě ty ovesné. Jde o nejvíc známý a využívaný typ vloček, který je součástí mnoha zdravých pochoutek. Vznikají lisováním ovesného zrna a mají světle hnědou barvu a výraznou oříškovou vůni i chuť. Obsahují řadu cenných vitamínů, minerálních látek a především vlákniny, proto jsou ideálním základem zdravé a vyvážené snídaně, ale i oblíbenou přílohou, vložkou do polévky nebo hlavním chodem. Na Grizly.cz je najdete kromě klasiky také v biokvalitě, nebo dokonce díky speciálnímu výrobnímu procesu v bezlepkové variantě.  

Špaldové vločky

Špaldové vločky se vyrábějí z pšenice špaldy, staré nešlechtěné odrůdy pšenice, pěstované již starými Egypťany. Tyto vločky jsou oblíbené především pro svou lehkou stravitelnost, vyšší podíl minerálů, komplexních sacharidů, bílkovin a také vlákniny. Jejich konzumace přispívá ke zdravému fungování nervové soustavy, oběhového systému a ovlivňuje také zdraví kostí a zubů. Skvěle si na nich pochutnáte v jogurtu, snídaňové kaši i müsli, ale hodí se i jako příloha nebo součást hlavních chodů.

 

Rýžové vločky 

Přirozeně bezlepkové rýžové vločky jsou velmi lehké a snadno stravitelné. Mají bílou barvu, jemnou rýžovou vůni a neutrální chuť. Představují bohatý zdroj komplexních sacharidů, vitamínů skupiny B a minerálních látek (především draslíku a fosforu) v kombinaci s nízkým obsahem tuků. Díky svým vlastnostem a velmi rychlé a snadné přípravě jsou oblíbené mezi celiaky a milovníky zdravé výživy, vhodné jsou však také pro těhotné ženy i miminka již od 6 měsíců věku. Ideální do kaší, k luštěninám nebo do polévek. A na Grizly je najdete i v biokvalitě.

Pohankové vločky 

Drobné, jemné pohankové vločky tmavě hnědé barvy a výrazné typické vůně a chuti patří mezi přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné potraviny. Vznikají lisováním pohankových krup a kromě komplexních sacharidů, vlákniny a vitamínů jsou významným zdrojem rutinu, který posiluje cévy a zvyšuje jejich pružnost. Hodí se do sladkých i slaných kaší a díky své bleskové přípravě poslouží jako rychlá příloha nebo přísada do polévek, karbanátků a pomazánek. A ochutnat je můžete také v biokvalitě.

 

Amarantové, quinoové a teffové vločky 

Ještě před nedávnem u nás téměř neznámé rostliny amarant a quinoa pocházejí z Jižní Ameriky, zatímco teff z Etiopie. Všechny tři zmíněné patří ve svých domovinách mezi důležité zemědělské plodiny, všechny jsou přirozeně bezlepkové a obsahují spoustu důležitých živin. Jejich semínka, tedy také vločky jsou velmi drobounké a doslova nabité energií, vlákninou a vitamíny. Vykouzlíte z nich řadu zdravých pokrmů od snídaňových kaší přes polévky až po chutné přílohy.
A u nás si na nich pochutnáte v biokvalitě.
 

Ať už dáváte přednost klasickým vločkám, nebo z nejrůznějších důvodů volíte spíše ty bez lepku, všechny zmiňované vám poskytnou dostatek potřebné energie pro aktivní a zdravý život. Našli jste své favority?
 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!