Křehké sušenky s plnou máslovou chutí, zabalené do jemné čokoládové polevy – těžko byste hledali lepší dárek na Valentýna. Na domácích sušenkách, které jsou s láskou připravené, si totiž pochutná každý.
Ingredience:
1 hrnek másla
půl hrnku moučkového cukru
2 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečení
špetka soli
vanilkový extrakt
Na polevu
Ruby čokoláda
Bílá čokoláda
Hořká čokoláda 70%
Postup:
Na přípravu těsta použijte máslo, které má pokojovou teplotu. Vyhněte se také různým margarínům a podobným náhražkám. Slibujeme, že výsledek bude stát za to.
- Vyšlehejte máslo s cukrem, dokud nebude nadýchané. Tento krok by vám měl zabrat zhruba 2 minuty.
- Přidejte vanilkový extrakt, sůl, a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte.
- Po troškách přidejte prosátou mouku a vytvořte kompaktní těsto. Zabalte jej do fólie a vložte na 60 minut do lednice, bude se vám s ním poté lépe pracovat.
- Těsto rozdělte na 3 rovnoměrné díly a každý rozválejte na tloušťku půl centimetru – ne tenčí, jinak sušenky ztratí vláčnost a křehkost. Vykrajovátkem vytvořte sušenky, které skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Udělejte mezi nimi dostatečné mezery, těsto při pečení malinko nabyde.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut. Po 8 minutách sušenky bedlivě kontrolujte, zda náhodou nezačínají hnědnout. Hotové sušenky poznáte tak, že jsou na povrchu zlatavé. Po vytažení z trouby je nechte chvíli odpočívat na plechu, snížíte tak riziko, že se vám polámou.
- Sušenky před zdobením nechte vychladnout. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpusťte čokoládu a sušenky do ní namáčejte. Následně je můžete ozdobit nadrcenými oříšky, kokosem nebo lyofilizovaným ovocem.
Jedlý dárek ocení každý - sušenky zabalte do hezké krabičky, dózy nebo transparentního sáčku a společně s milým vzkazem je věnujte někomu, koho máte rádi.