A jdeme na to:
Nejprve si připravíme drobenku. Smícháme všechny suché ingredience, následně přidáme tuhé máslo a vytvoříme tak sypké hrudkovité hmoty.
Jablka si pokrájíme na kostičky, pokapeme citrónovou šťávou a přidáme citrónovou kůru. Rozinky opláchneme a můžeme je předem namočit do rumu na několik hodin nebo můžeme rum přidat na závěr přímo do ovocné hmoty. Vše pomalu zahříváme v hrnci a důkladně mícháme. Pro dochucení můžeme přidat cukr, ideálně vanilkový. Kukuřičný škrob si rozmícháme v trošce studené vody a nalijeme do ovocné hmoty. Vše společně chvíli provaříme, přidáme do směsi skořici a rozložíme na dno vymazaného plechu. Na závěr posypeme vrch drobenkou.
Švestkovou ovocnou složku si můžeme připravit za studena. Švestky rozkrájíme na čtvrtinky, promícháme se skořicí, vanilkovým cukrem a škrobem rozmíchaným v trošce vody. Pokapeme citrónovou šťávou a strouhanou kůrou a můžeme přidat i 2-3 PL alkoholu. Pořádně směs promícháme a rovnoměrně rozložíme na dno zapékací nadoby nebo do několika menších nádob. Na závěr posypeme vrch drobenkou.
Crumble pečeme cca 35 min při 180°C.
Pokrm servírujeme ještě teplý, ale chutná i studený. Na dochucení můžeme přidat například kopeček zmrzliny nebo šlehačku.
Recept od Nominal.cz