Vánoce se kvapem blíží! Pokud nemáte času nazbyt a pohlížíte se po jednoduchém a rychlém receptu na vánoční cukroví, vyzkoušejte naše vláčné voňavé kokosky. Jsou vděčným receptem, který zvládne i začátečník - vše co potřebujete je 30 minut vašeho času a 3 ingredience!
Základem je sníh z bílků, díky kterému budou kokosky vláčné a nadýchané. Šlehání nepodceňte, výrazně totiž ovlivní výsledek. Není to však taková věda, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás tipy, díky kterým vyšleháte dokonalý pevný sníh:
Jak vyšlehat pevný sníh
- Vejce vytáhněte alespoň 30 minut před šleháním z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
- Dbejte na důkladné oddělení žloutku - i malá kapka se může podepsat na výsledku.
- Pro stabilnější sníh vmíchejte k bílkům jemný krupicový cukr. Přidávejte ho po malých troškách a nelekněte se, pokud se nejprve bude sníh zdát řidší.
- Dobře funguje i špetka soli.
- Vypomoct si můžete také přidáním pár kapek citronu nebo octa. Můžete je použít také pro vypláchnutí mísy, ve které budete sníh šlehat.
Extra tip pro gurmány:
Chcete svoje kokosky posunout k úplné dokonalosti? Vyšlehejte sníh švýcarským způsobem ‑ v teplé vodní lázni. Mísu s vyšlehaným sněhem dejte do vodní lázně (voda nesmí být vařící, jinak se vám bílky srazí), pomalu přidávejte cukr a šlehejte dokud se úplně nerozpustí. Směs odstavte a před dalším zpracováním nechte vychladnout.
Na co si dát pozor při šlehání sněhu?
- Zbytky mastnoty na nádobí nebo metličkách, které používáte pro šlehání.
- Příliš stará vejce - obsahují méně bílkovin, proto se s nimi hůře pracuje.
- Nedošlehaný sníh - poznáho podle toho, že nedrží tvar a má tekutou konzistenci.
- Přešlehaný sníh - pokud to přeženete, sníh se bude trhat a ztrácet na objemu .
Jak poznat hotový sníh?
Správně vyšlehaný sníh je tuhý, lesklý a když z něj vytáhnete metličku, zůstane na povrchu špička. Nesmí být vodnatý, i kdybyste mísu obrátili vzhůru nohama, sníh se ani nehne (zkoušejte jen v případě, že jste si svým výsledkem opravdu jistí :)).
-
Recept na kokosky
Ingredience
- 4 vaječné bílky
- 200 g jemného krupicového cukru
- 150 g strouhaného kokosu
Postup
- Připravte si sníh. Můžete ho vyšlehat ručně metličkou, pokud si však chcete ušetřit práci, vezměte si na pomoc kuchyňského robota. Šlehejte nejprve na nižší otáčky a postupně zvyšujte rychlost - cílem je navázat na bílek co nejvíce vzduchových bublinek, díky kterým bude sníh pevný. Postupně přidávejte cukr - pomáhá kokoskám držet tvar, pokud byste ho použili příliš málo, hrozí riziko, že z trouby vytáhnete placičky.
- Opatrně vmíchejte kokos - nepřežeňte to, jinak se vám budou kokosky rozpadat. Může přidat také vanilkové nebo jiné oblíbené vánoční aroma.
- Pomocí lžičky vytvoříme kokosové hrudky a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 140 stupňů 15-20 minut, dokud nebudou kokosky narůžovělé. Nechte je v zavřené troubě dokud nevychladnou.
Pokud máte dostatek silné vůle, nechte kokosky 2 dny odležet, budou ještě lepší.