Tygří ořechy (známé také jako Chufa) jsou podzemní hlízky šáchoru jedlého. Jde o jednoletou rostlinu trávovitého vzrůstu, dorůstající do půl metru, která pod zemí tvoří drobné jedlé hlízky. A právě z nich se získávají tygří ořechy, nejde tedy o plody. Tyto „ořechy“ chutnají trochu jako mandle a trochu jako kokos, ale jsou mnohem sladší. Můžete je použít při pečení, přidat do kaše, jogurtu nebo všude tam, kde byste použili klasické ořechy. Nebo si z nich vyrobte mléko. To je zcela bezlaktózové, veganské, a navíc vhodné i pro jedince alergické na ořechy.
GRIZLY Tygří ořechy prémiové 500 g
Potřebovat budete pouze 3 ingredience: Tygří ořechy, vodu a sůl.
Postup:
- 2 hrnky ořechů namočte do vody, přidejte špetku soli a vložte na 24–48 hodin do lednice. Čím více času stráví ve vodě, tím více změknou a budou se snáz mixovat.
- Až budou ořechy dostatečně měkké, propláchněte je, nasypte do mixéru a přidejte 4 hrnky vody.
- Mixujte! Cílem je jemná, krémová konzistence, které dosáhnete zhruba po 2–3 minutách mixování.
- Rozmixovanou směs přefiltrujte přes plátno nebo speciální sáček na výrobu rostlinného mléka a máte hotovo!
Mléko můžete pít neochucené, případně přidat med, vanilkový extrakt, skořici nebo muškátový oříšek. Skladujte jej v lednici a spotřebujte do 3 dnů.
Z rozmixovaných ořechů si můžete sušením vyrobit tygří mouku, případně je přidat do smoothie pro extra porci vlákniny.