Churro je dezert ze smaženého těsta, který je oblíbený zejména ve Španělsku a Latinské Americe. Těsto se protlačí cukrářskou špičkou ve tvaru hvězdy a následně se v oleji smaží do zlatova. Chuťově připomínají skořicovou koblihu, ale na povrchu jsou Churros křupavé, zatímco vnitřek zůstává nadýchaný a vláčný. Podávejte posypané cukrem nebo s čokoládovou polevou - garantujeme, že se budete olizovat až za ušima!
Tradičně se na smažení používá slunečnicový olej, ve kterém by Churros měly být kompletně ponořené 4-5 minut nebo dokud nebudou na povrchu zlatavé. Stejně výborné však budou, pokud je upečete v troubě. Pečení sice trvá o pár minut déle, spotřebujete však daleko menší množství tuku.
Postup:
- V menším hrnci přivedeme k varu vodu s tukem a rozmícháme. Následně můžeme odstavit a přimíchat do směsi mouku, špetku soli a sladidlo. Těsto by se mělo odlepovat od krajů a mít hustší konzistenci. Po vychladnutí do něj přidáme vejce. Nyní by mělo těsto mírně lepit.
- Připravíme se plnící sáček a naplníme jej těstem. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme srdíčka nebo jiné tvary a následně je pokapeme kokosovým olejem a vložíme do vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 10 -15 minut, pak všechny otočíme a pečeme ještě 5 - 7 minut. Ještě teplé obalíme ve skořicovém cukru.
- Během pečení si připravíme čokoládový dip. Buď rozpusťte hořkou čokoládu s trochou ghíčka nebo použijte naši oblíbenou zkratku - zahřátý oříškový krém s čokoládou. Hotové churros do něj namáčejte a úživejte si nepřekonatelný pocit blaha.
Recept od Diana_SK