Chlebové dalamánky z chlebové směsi Freee Doves Farm tmavé bez lepku.
Přísady:
200 g Doves farm chlebova smes tmava bez lepku
100 g Doves farm smes bila bez lepku
1 lžička sušeného droždí
300 ml vody
1 (ne vrchovatá) lžíce psyllia
1 malá lžička soli
1 malá lžička octu
1 malá lžička cukru
A dále přidáme dle chuti kmín nebo další semínka
Postup:
Nejprve si dáme do robotové mísy všechny suroviny bez mouky a droždí, po té zapneme hnětení a postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím. Necháme zpracovat těsto a poté přikryjeme utěrkou a necháme cca 60 min kynout v pokojové teplotě.
Po vykynutí na lehce pomoučeném vále těsto popřekládáme, dopracujeme, abychom se zbavili vzduchových bublin. Pro lepší práci si můžeme lehce pomoučit i ruce, ale s moukou opatrně! Jen opravdu zlehka, tak abychom mohli dobře tvarovat. Rozdělíme si těsto na 6 stejných částí a vytvarujeme si bulky/dalamánky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a ještě chvilku necháme dokynout. Poté si zapneme troubu na skoro max cca 230 stupňů dolu na spod si připravíme plech. Mezitím můžeme jemně dalamánky potřít jen vodou a posypat semínky nebo kmínem.
Po nahřátí trouby vložíme plech s dalamánky a hned na spodní plech nalijeme horkou vodu a takto pečeme v páře nejprve na více stupňů cca 5 – 10 min a pak stáhneme teplotu na asi 190 stupňů a pečeme ještě asi 20 – 25 min.
Poté vytáhneme a necháme vychladnout ideálně na mřížce, aby zespodu dalamánky hezky vychladly a nezvlhly.