Magazín

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Recept na sváteční čočkovou polévku

Klasika, která je nenáročná na ingredience i čas. Perfektní pro zahřátí v chladných dnech.

Víte, proč byste na nový rok měli jíst čočku? 
Tvar zrníček totiž připomíná mince. Podle lidové tradice se vás pak budou po zbytek roku držet peníze. Ať už této pověře věříte nebo ne, čočka je výživnou potravinou plnou bílkovin, vlákniny, minerálů a stopových prvků, včetně železa, fosforu a hořčíku, takže byste ji do jídelníčku měli určitě zařadit během celého roku.

Jakou vybrat čočku?

Běžně se můžete v obchodech setkat se zelenou, hnědou, červenou a černou čočkou. Jednotlivé druhy se od sebe liší chutí i výslednou konzistencí, proto je při vaření nelze zaměňovat.

Pokud jde o čočkovou polévku, nejlepšího výsledku dosáhnete s hnědou nebo zelenou čočkou, oba druhy totiž po uvaření dobře drží tvar. Červená čočka má spíše kašovitou konzistenci, takže se více hodí do indických jídel jako je čočkový dhal nebo hummus. Vyzkoušet můžete také černou čočku, která má pevnější slupku, takže se tak snadno nerozvaří, oproti hnědé nebo zelené čočce má menší zrníčka a lehce oříškovou chuť. Počítejte však s tím, že ovlivní barvu polévky. Perfektně se však hodí do salátů, vyzkoušejte ji například v čočkovém salátu s pečenou řepou a bylinkami.
 

Namáčet nebo nenamáčet?

Největší výhodou čočky je, že se narozdíl od jiných luštěnin nemusí předem namáčet. Ke změknutí jí stačí zhruba 15-30 minut, takže je ideální surovinou, pokud chcete připravit rychlé, ale výživné jídlo. Pobyt ve vodě však čočce prospěje, vyplaví se z ní totiž některé těžko stravitelné látky. Namočte čočku do teplé vody alespoň na 2 hodiny (ale ne déle než 12 hodin), poté vodu slijte a čočku důkladně propláchněte. 

Pár tipů na závěr:

  • Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud polévku osolíte téměř před koncem - pokud byste přidali sůl hned na začátku, čočka zůstane tuhá.
  • Pokud nechcete zahušťovat moukou, stačí, když v polévce část čočky rozmixujete.
  • Do čočkové polévky se často přidává také uzené maso, skvělou vegetariánskou alternativou je uzené tofu. 

 

Recept na tradiční čočkovou polévku

Ingredience na 2 porce:

  • 1 malá cibule
  • 2 střední mrkve 
  • 1 kořenová petržel
  • 2 střední brambory 
  • 1 hrnek GRIZLY Čočky zelené francouzské 
  • 1/2 kostky uzeného tofu 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 hrnku zeleninového vývaru 
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup: 

  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na 8 hodin do vody.
  2. Cibuli i zeleninu nakrájíme na kostičky a ve větším hrnku osmahneme na oleji. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory, tofu a čočku, případně bobkový list a nové koření.
  3. Společně vaříme do změknutí čočky i brambor. Dochutíme česnekem, solí a pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Recept pro vás připravila rehabilitiační lékařka a výživová poradkyně MUDr. Daniela Lilling

Počet porcí: 2
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!