Ovoce v salátu – někteří milují, jiní nesnášejí. Než se ale zařadíte do té druhé skupiny, rozhodně byste mu měli dát alespoň šanci! Neboť přidáním ovoce zkrátka vytvoříte chuťovou kombinaci, které jinak nedosáhnete.
A jdeme na to:
Quinou řádně propláchněte a uvařte v lehce osolené vodě. Množství vody dejte takové, aby sahala jen cca 1 cm nad quinou. Přiveďte k varu, ztlumte, vařte 8 min pod pokličkou a pak odstavte a nechte odpočinout. Takto připravená quinoa bude krásně nadýchaná a neslepí se.
Zelené listy propláchněte a nakrájejte. Některé můžete také nechat v celku, aby měl salát lepší strukturu. Přidejte citronovou šťávu a lahůdkové droždí a pořádně promíchejte. Cherry rajčátka nakrájejte na kousky, avokádo na plátky a pokapejte citronem, aby nezhnědlo. Mandle nasekejte a na suché pánvi opražte. Dejte pozor, aby se nespálily, ale zároveň musí být krásně křupavé!
Počkejte, až quinoa vychladne a můžete začít skládat do misky.
Nejprve dejte salát a na něj navrstvěte quinou, nakrájená rajčátka, borůvky a avokádo. To vše posypte nasekanou čerstvou mátou, opraženými mandlemi a microherbs, pokud máte.
Můžete ještě dochutit citronem, dosolit a případně také lehce posypat chilli vločkami.
Recept pro GRIZLY.CZ připravila Karolina Paterová