Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Jaký je rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem?

Proč je rozdíl mezi těmito pojmy tolik důležitý a komu svěřit do rukou své zdraví?

Na první pohled je jídlo úplně obyčejná lidská potřeba. Když se ale toto téma dostane do nesprávných rukou, může jídlo a vše okolo něj způsobit spousty problémů.  Nutriční terapeut a výživový poradce nejsou zaměnitelné pojmy. Vysvětlíme si, jaký je mezi nimi rozdíl a na koho byste se měli obrátit v případě, že hledáte pomoc skutečného odborníka v oblasti výživy.

 

Kdo je nutriční terapeut?

Nutriční terapeut je nelékařský pracovník (podobně jako fyzioterapeut nebo záchranář), který vystudoval vysokou nebo vyšší odbornou školu v daném oboru. Během studia získal teoretické i praktické zkušenosti v oblasti preventivní i léčebné výživy a má komplexní přehled o fungování lidského těla. Takový odborník vám nejen pomůže zhodnotit váš stávající jídelníček, případně sestavit nový, zároveň však umí zohlednit i vaše zdravotní omezení.

S nutričními terapeuty se můžete setkat například v nemocnici, kde zajišťují, aby žádný pacient objektivně netrpěl hlady. To že vám v nemocnici nechutná nebo máte kvůli operaci střev velmi osekaný jídelníček, je věc druhá a nutriční terapeut s ní příliš nezmůže. Řada nutričních terapeutů má také své vlastní soukrémé praxe a pokud dostanete doporučení od svého lékaře, hradí návštěvu nutričního terapeuta pojišťovna.

Když budete hledat odborníka, aby vám pomohl s nějakým specifickým zdravotním problémem, obraťte se vždy na nutričního terapeuta. Nehledejte výživového poradce, nutričního či výživového kouče, dietologa, nutričního specialistu, výživáře nebo specialistu na výživu a další. 

 

Výživový poradce může být téměř každý

Výživovým poradcem se může stát kdokoliv, kdo si založí živnost „poradenství“, žádné formální vzdělání není potřeba. Bohužel to dopadá tak, že kdo jednou zhubnul, začne za peníze radit lidem. A ne úplně dobře. Taková verze je pro klienta nejméně bezpečná a může sice vést ke změnám, které však budou pouze krátkodobé a neudržitelné. V horším případě vám přivodí nezdravý vztah k jídlu. Každý má totiž jiné potřeby a znalosti nelze stavět na jedné vlastní zkušenosti.

Pod výživovým poradenstvím se také může ukrývat pouhá snaha prodat vám drahé výživové doplňky. Terapeut vám je naservíruje společně s úspěšnými změnami jiných klientů a fotkami "před a po". Efektivita těchto doplňků bývá přinejmenším diskutabilní, proto se nenechte nachytat. Základem udržitelné změny by vždy měla být pestrá a vyvážené strava, kterou můžete  doplnit o příjem vitamínů a minerálních látek jako je například vitamin D nebo hořčík, dopomoct si můžete také syrovátkovým nebo rostlinným proteinem. Pokud však chcete vidět dlouhodobé výsledky, budete potřebovat víc než jen zázračnou pilulku -  zohlednit byste měli všechny aspekty vašeho životního stylu. 

Přijatelnější možností je absolvent akreditovaného kurzu. Takový člověk má alespoň základní informace o výživě. Stále se ale kurz na pár týdnů nedá porovnat s třemi lety studia na vysoké škole. Výživový poradce může být i absolvent oboru výživy na sportovní nebo zemědělské vysoké škole. Ale pozor, takový člověk opět může pracovat jen se zdravými lidmi, řešit výživu v oblasti prevence nebo výroby potravin, ale není to nutriční terapeut.

 

Je diplom z vysoké školy pouhý "kus papíru"?

Občas se setkáte s tvrzením, že diplom z vysoké školy je jen kus papíru. Že přeci stačí, když člověka baví jídlo a zajímá se o něj. Nejčastěji jsem se s takovým výrokem setkala u lidí, kteří buď vysokou školu nikdy nestudovali nebo studovali zcela jiný obor, a pak se vrhli na výživové poradenství.  „Kus papíru“ dává klientům alespoň nějakou záruku, že jim nutriční terapeut nebo výživový poradce neublíží. Absolventi vysokých škol většinou mívají sebereflexi a pokoru. Čím víc vědí, tím více jsou opatrní. Informace čerpají z odborné literatury nebo vědeckých studií, které zvládnou rozlišit a interpretovat. Nenechají se nachytat na zastaralé mýty, nedémonizují potraviny, nevynechávají bezdůvodně žádnou složku stravy, nerozděluji potraviny na zdravé a nezdravé, nezastrašují, nestaví základ na doplňcích stravy a zohledňují individuální potřeby klienta. Na druhou stranu myslete i na to, že pokud máte nějaký rozsáhlejší a dlouhodobý problém, je důležité ho řešit s lékaři, nutričním terapeutem, případně i s psychologem nebo psychiatrem. Nutriční terapeut může pomoct zvýšit kvalitu života, ale není to neomylný vševěd a může se stát, že nevyřeší úplně všechny zdravotní problémy týkající se potravin, zažívání a jídla obecně.

Překvapivě by si nikdo nenechal vytrhnout zub u kováře, operovat slepé střevo u řezníka nebo ošetřit právní dokumenty u pokladní. Ale přesto stále lidé vkládají své zdraví do rukou lidí bez adekvátního vzdělání. 

Až uvidíte další reklamu influencerů na doplňky na hubnutí, zažívání, hubnoucí kúry a podobné produkty, nenechte se nachytat. Aby vám něco influencer doporučil, někdo ho s největší pravděpodobností musel zaplatit. Vůbec to nemusí znamenat, že produkt používá nebo že mu nějak pomohl. Vysoká čísla sledujících nezaručují ani pravdivost informací, které influencer na téma výživy a zdraví podává. Nekopírujte tedy celé jídelníčky ani jiné stravovací zvyklosti. Protože vaše potřeby a vaše stravovací návyky mohou být zcela rozdílné.

 
 
Článek pro vás napsala nutriční terapeutrka Hedvika Jakešová | @nejenojidle_

Hedvika vystudovala Nutriční terapii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, Výživové poradenství a sportovní diagnostiku a Wellness specialistu na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu PALESTRA.
Své klienty vede ke zdravému vztahu k jídlu, současně klade důraz na kombinaci vyvážené stravy a pohybu, protože společně snáze dovedou k udržitelným výsledkům.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!