Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

9 trendů v hubnutí, které nejsou dlouhodobě udržitelné

Které výživové směry jsou populární, avšak dlouhodobě neudržitelné? Jakým restrikcím byste se měli ve stravě rozhodně vyhnout a proč?

Redukce hmotnosti je dlouhodobý proces, který vyžaduje úpravu jídelníčku i životního stylu. Na druhou stranu to neznamená, že se musíte navždy vzdát svých oblíbených jídel a nesmíte jíst po šesté hodině večer. Pokud tedy zvažujete změnu, začněte drobnými kroky a vyhněte se radikálním změnám. 

Které výživové směry jsou populární, avšak dlouhodobě neudržitelné? Jakým restrikcím byste se měli ve stravě rozhodně vyhnout a proč? 

1. Tekutá proteinová strava

Prášková proteinová strava slibuje rychlý úbytek hmotnosti a vytouženou postavu. Reklamní sdělení bohužel nesděluje i poměrně rychlý návrat ztracených kilogramů, když práškové preparáty vysadíte. Celé kouzlo spočívá v omezení příjmu energie oproti vašemu původnímu jídelníčku. To má vliv také na zásoby glykogenu (zásobní sacharid ve svalech), který na sebe váže vodu. Když omezíte příjem jídla a konzumujete jen instantní nápoj, nějakou zeleninu a proteinové tyčinky, sníží se obsah střev, vyprázdní se svaly, a najedou se ručička na váze hýbe. Tak trochu falešně, protože ztráta hmotnosti nebude z tuku, a tedy pro vás bude v podstatě bezcenná.

 

2. Omezování sacharidů

Pečivo, těstoviny a brambory samy o sobě nejsou příčinnou tloustnutí. S klidem je tedy můžete zařadit zpátky do jídelníčku. Záleží totiž na množství, a především na tom, s čím tyto přílohy jíte. Zkuste smetanovou omáčku vyměnit za rajčatový základ, na rohlík si dejte místo salámu šunku, snižte spotřebu másla nebo mažte čerstvým sýrem, a brambory si uvařte nebo upečte v troubě jen na kapce oleje. Když tělu seberete sacharidy, můžete začít ztracet cennou svalovou hmotu!

 

3. Paleo a Whole 30  

Tyto dva stravovací směry jsou založeny na úplném vyřazení obilnin a obilných produktů, luštěnin, mléka a mléčných výrobků, rostlinných olejů, cukru a zpracovaných potravin. Jak vidíte, v jídelníčku vám toho moc nezbyde. Radikálně tedy snížíte energetický příjem, navíc budete denně přijímat velké množství živočišného tuku a minimum vlákniny, což je poměrně silný základ pro budoucí rozvoj kardiovaskulárních obtíží. Nejvíce ovšem utrpí vaše psychika, pokud jste milovníci těstovin a pečiva. Kokosový pseudochléb a cuketové proužky lahodnou chuť původních potravin nikdy nenahradí.

 

4. Nízkotučná dieta

Omezit tuk automaticky neznamená, že ho budete i hubnout. Tuk je důležitou součástí jídelníčku. Chrání orgány, udržuje teplo, podílí se na tvorbě hormonů a vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Vynechání tuku může způsobit řadu zdravotních problémů. Navíc je tuk i nositelem chuti, takže na nízkotučné dietě si moc nepochutnáte. Pokud jste neprodělali onemocnění jater nebo odebrání žlučníku, tuk do vašeho jídelníčku patří i při redukci hmotnosti.

 

5. Přerušované hladovění a stravování podle cirkadiánního rytmu

Poměrně nedávný trend jíst jen po omezenou dobu funguje na jednoduchém principu, čím méně hodin máte na jídlo, tím méně toho sníte. Žádné speciální benefity při redukci hmotnosti nebyly prokázány. Pokud je navíc okno na jídlo příliš krátké, může docházet kromě nedostatečného příjmu energie i k nedostatečnému příjmu mikronutrientů. Způsob stravování nemusí vyhovovat každému a nedostatečný příjem může negativně působit obzvlášť na reprodukční systém u žen. Zároveň přerušované hladovění dodržuje v podstatě každý, kdo večer spí alespoň 8 hodin a konzumuje poslední jídlo 2-3 hodiny před spaním. Jen to nemá žádný speciální či zajímavý název, jednoduše se jedná o vyváženou životosprávu. 

 

6. Krabičková dieta

Stravování zajištěné firmou dodávající krabičky s jídlem může být fajn, ALE! Užitečná bude jen pro člověka, který už se orientuje v tom, co jsou živiny, jaké potraviny má vybírat na každodenní konzumaci, už má za sebou třeba nějakou úspěšnou redukci ve své vlastní režii a potřebuje si jen odlehčit od přípravy jídel. Začínat s krabičkami nedoporučuji. Až je opustíte, nejspíš se vrátíte zpátky ke svým starým zvykům, protože nejspíš nebudete zkoumat, proč jste měli v krabičce celozrnný toust a že v něm byla tvarohová pomazánka. Navíc je důležité si vybrat správné množství energie, aby vám nic nechybělo. Už dávno neplatí, že pro ženu stačí 5000 kJ na den. 

 

7. Bezlepková strava

Zhubnout na bezlepkové stravě se zdá jako jednoduché. Najednou vypadne z jídelníčku sladké pečivo, těstoviny se smetanovou omáčkou a tyto potraviny jsou nahrazené bezlepkovými celozrnnými výrobky. Žádný zázrak se nekoná, vyřadili jste jen zdroj jednoduchého cukru a tuku a zařadili více vlákniny. Bezlepková strava je určena lidem, kterým byla na základě vyšetření lékařem stanovena celiakie. Pro zdravého člověka nemá bezlepková strava žádný význam. Je velmi nákladná, omezující a mohou v ní chybět některé složky obsažené ve vyřazených potravinách. Své oblíbené pečivo si tedy můžete dát i při redukci, lepek totiž střeva nelepí, ale slouží k tomu, aby bylo těsto nadýchané.

 

8. Doplňky stravy na hubnutí

Pilulky na hubnutí za vás žádnou práci neudělají, jen budete lehčí o několik stovek až tisíc korun. Většinou se lahvičky pyšní „přírodním složením, je skvělý marketingový tah, protože na přírodu lidé slyší. Faktem ale je, že u nejčastěji používaných rostlinných extraktů používaných v doplňcích na hubnutí nebyl prokázán žádný významný účinek. Tablety na odvodnění sice mohou mít efekt, ale pouze na ztrátu tekutin z těla, což se sice na hmotnosti projevit může, ale ve skutečnosti je to pro organismus nežádoucí proces. Tělo má vlastní mechanismus, jak hospodařit s vodou. Ztráta vody vyvolaná tabletami je jen zbytečná přítěž. Na postavě se to navíc nijak neprojeví. Aby vypadalo tělo hezky, je nutné mít dobrý svalový základ. Na tom pak vypadá i tuk dobře. Ztráta vody ale nic nevyřeší, a ještě ztratí pokožka pružnost.

 

9. IIFYM

If it fit your macros neboli “jestli to sedí do maker”. Tak se označuje prosté počítání kalorií. Z krátkodobého hlediska může být užitečné, abyste se naučili pracovat s potravinami a tušili, jaký je váš celodenní příjem a od toho se potom odrazili při úpravách. Počítání kalorií by ale neměla být záležitost na celý život. Dlouhodobé počítání kalorií pak vyvolává strach sníst cokoliv, co není zvážené nebo zadané do tabulek, způsobuje úzkost z jídla připraveného někým jiným, dochází k stranění se společnosti a může to vést až k poruchám příjmu potravy. Počítání kalorií je dobrý sluha, ale špatný pán. Jídelníček tedy zaznamenávejte nejdéle pár týdnů a potom zápis ukončete.


Článek pro vás napsala nutriční terapeutka Hedvika Jakešová | @nejenojidle_

Hedvika vystudovala Nutriční terapii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, Výživové poradenství a sportovní diagnostiku a Wellness specialistu na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu PALESTRA.

Své klienty vede ke zdravému vztahu k jídlu, současně klade důraz na kombinaci vyvážené stravy a pohybu, protože společně snáze dovedou k udržitelným výsledkům.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!