Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. Na světě existuje mnoho druhů pilafů, přičemž záleží na tom, z jaké země recept na pilaf pochází – podle toho totiž obsahuje různé příměsi, ať už ovoce, zeleninu, maso či různé druhy koření. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.
POSTUP
- Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 10 minut nabobtnat. Poté je scedíme.
- Rýži promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ve větší pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném ohni restujeme, dokud cibule nezhnědne.
- Potom přidáme česnek, necháme ho provonět a přidáme skořici, hřebíček, kurkumu a římský kmín. Přisypeme také špetku soli a pepře.
- Nakonec podlijeme teplým vývarem, necháme vařit, přikryjeme poklicí a dusíme 10 minut. Potom pánev odklopíme. Necháme ještě dalších 10 minut odpočinout a vyndáme skořici a hřebíček.
- Mandle nasekáme na hrubo a opečeme na suché pánvi.
- Odpočinutou rýži pak promícháme, přidáme do ní nasekanou petrželku, rozinky a mandle. Dobře promícháme a můžeme podávat.
Autorka receptu: LaPetit.sk