Jak vybrat správnou rýži? Grizly poradí
Rýže nechybí doma snad nikomu. Skvěle zasytí, je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a dodá potřebnou energii. Z každého typu rý...
Rýže Basmati parboiled je nejušlechtilejší odrůda dlouhozrnné rýže, která se pěstuje už stovky let na úpatí Himalájí a je nazývána jako "královna vůní". Navíc je výživově velmi hodnotná. Má žlutou barvu, která se po uvaření mění na zářivě bílou.
Rýže Basmati parboiled je nejušlechtilejší odrůda dlouhozrnné rýže, která se pěstuje už stovky let na úpatí Himalájí a je nazývána jako "královna vůní". Má žlutou barvu, která se po uvaření mění na zářivě bílou.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1549 kJ /370 kcal |
| Tuky: | 0,6 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny: | 0 g |
| Sacharidy: | 82 g |
| z toho cukry: | 0 g |
| Vláknina: | 0 g |
| Bílkoviny: | 6,8 g |
| Sůl: | 0,025 g |
Vlastnosti a výhody: Paraboiled znamená vaporizovaná nebo také předpařená. Navíc se nelepí. I po uvaření je poněkud tvrdší a má sypkou konzistenci. Basmati je nejušlechtilejší druh dlouhozrnné rýže, pěstované na jižních svazích Himalájí, v Indii a Pakistánu. V překladu znamená z hidštiny "královna vůní". Má navíc výtečnou jemnou oříškovou vůni i chuť.
Použití: V Indii tvoří základ jídelníčku a najdete ji téměř u všech receptů orientálních jídel, avšak velké oblíbenosti si získala po celé Evropě, kde místo obyčejné rýže začínáme i v české kuchyni používat rýži basmati. Hodí se skvěle jako příloha k masu i zelenině či do kořeněných omáček.
Způsob přípravy: Rýži důkladně propláchněte ve vlažné vodě. Vložte do hrnce s 1,5 násobným množstvím studené vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen, osolte a vařte asi 15 - 20 minut. Voda by se měla postupně vyvařit. Rýži promíchejte a nechte v hrnci ještě asi 5 minut dojít.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1549 kJ /370 kcal |
| Tuky: | 0,6 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny: | 0 g |
| Sacharidy: | 82 g |
| z toho cukry: | 0 g |
| Vláknina: | 0 g |
| Bílkoviny: | 6,8 g |
| Sůl: | 0,025 g |
Rýže nechybí doma snad nikomu. Skvěle zasytí, je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a dodá potřebnou energii. Z každého typu rý...
Opravdu nejlepší rýže, doma ji milujeme!! Na její dostupnost mám nastaveného hlídacího psa, ale pozor, ne vždy mi přijde upozornění, že je dostupná. Vzhledem k tomu, že je často nedostupná kupuji vždy dvě balení.
Tohle je ta nejlepší rýže v mém životě. Problém je,že je často vyprodaná.
Nejlepší rýže, kterou jsem kdy vařila. Je nepřevařitelná. A i když ji převaříte, stejně se sype. A navíc, výborně chutná!