Jak vybrat správnou mouku? Nákupní rádce Grizly
Bezlepkové mouky, zdravé pečení i klasika. Mandlová, kokosová, ovesná, pohanková nebo čiroková? Medvěd, aby se v tom vyznal. A vyzná...
Manioková mouka (mouka z cassavy) se získává z kořene rostliny manioku. Svou oblíbenost si drží už po dlouhé tisíciletí díky svým skvělým výživovým hodnotám. Je bezlepková a ve spoustě receptech lze moukou z cassavy nahradit pšeničnou 1:1.
Manioková mouka (mouka z cassavy) se získává z kořene rostliny manioku. Svou oblíbenost si drží už po dlouhé tisíciletí díky svým skvělým výživovým hodnotám. Je přirozeně bezlepková a ve spoustě receptech lze moukou z cassavy nahradit pšeničnou 1:1.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1 461 kJ / 349 kcal | 
| Tuky: | 0,4 g | 
| z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g | 
| Sacharidy: | 88 g | 
| z toho cukry: | 1,2 g | 
| Vláknina: | 6 g | 
| Bílkoviny: | 1,7 g | 
| Sůl: | 0,003 g | 
Vlastnosti a výhody: Manioková mouka neboli mouka z cassavy se získává z kořene rostliny manioku, který je také známý pod stejnou cassava, yuca nebo tapioka. Pěstuje se již po dlouhé tisíciletí a to zejména v tropických oblastech. Svou oblíbenost si exotická mouka získala mimo jiné pro své atraktivní látkové složení. Tapioková mouka je přirozeně bezlepková a při pečení má vynikající vlastnosti.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontroly a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Použití: Manioková mouka má v kuchyni široké využití a zvláště při pečení. Díky své neutrální chuti ji lze využít pro přípravu sladkých i slaných pokrmů a těst. Je bezlepková, má kypřící i zahušťovací vlastnosti. Oceňujeme ji při zahušťování omáček, pečení chleba nebo můžeme nahradit vaječný bílek při přípravě bábovek, sekané nebo bramborových placek.
Zajímavé recepty a nápady na pečení naleznete také v našem magazínu.
Poznámka: Mouka z kořene manioku je pro nás v Česku poměrně novinkou, proto zatím nerozlišujeme její různá období. U nás najdete dva její druhy - maniokovou (maniok) mouku a tapiokovou mouku . Rozdíl mezi nimi je ve zpracování. Tapioková mouka je vlastně škrob extrahovaný z kořene manioku procesem propírání a drcení. Drť se následně vyždímá do škrobových tekutin, které po vypaření vody získáme tapiokovou mouku. Naopak maniok mouka se vyrábí zpracováním celého kořene, který se jednoduše oloupe, nasuší a namele do jemné konzistence. To také znamená, že v sobě zachová větší množství vlákniny, má jemně béžovou barvu a hrubší než mouka tapioková.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1 461 kJ / 349 kcal | 
| Tuky: | 0,4 g | 
| z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g | 
| Sacharidy: | 88 g | 
| z toho cukry: | 1,2 g | 
| Vláknina: | 6 g | 
| Bílkoviny: | 1,7 g | 
| Sůl: | 0,003 g | 
Bezlepkové mouky, zdravé pečení i klasika. Mandlová, kokosová, ovesná, pohanková nebo čiroková? Medvěd, aby se v tom vyznal. A vyzná...
Kvalitní mouka z celého kořene Manioku