Vzhledem k velkému množství objednávek je aktuální dodací lhůta 5 prac. dnů. V případě dotazů kontaktujte zákaznický servis: info@grizly.cz | +420 725 473 077. Přejeme zdravou cestu životem i v tomto roce.

Zavřít

Country Life Shoyu sójová omáčka 500 ml

Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.

Vegan
Bez přidaného cukru
Bez palmového oleje
Výrobce: Country Life
Původní cena 119 Kč
Vaše cena s DPH 99 Kč
< 5 ks skladem
59 Kč
55 Kč
Na dotaz

Country Life Shoyu sójová omáčka 500 ml

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou "sójovou omáčkou" nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.

Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá - umami. Označuje se jako "lahodná", "chuť zralosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích - tedy i v sójové omáčce shoyu.


Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

  • vyrábí se rozdílným způsobem - tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
  • tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
  • tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu: Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.

  1. Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
  2. Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
  3. Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
  4. V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
  5. Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
  6. Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Složení: Voda, SÓJOVÉ BOBY (26,1 %), PŠENICE (15,8 %), mořská sůl (14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).

Alergeny: Lepek, Sója

Skladování: Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

Legislativní zařazení Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo

 

Nutriční hodnoty / 100 ml

Energetická hodnota:

300 kJ / 70 kcal

Tuky:

0,3 g

z toho nasycených:

0,0 g

Sacharidy:

8,7 g

z toho cukry:

2,0 g

Bílkoviny:

8,7 g

Sůl:

13,66 g

Uživatelské recenze

K tomuto produktu nebyly přidány žádné recenze

© 2014–2019 GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořilo FEO
Kategorie
Nahoru
Profil
Košík