Magazín

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Na Rostlinné vlně

Co všechno patří do veganského jídelníčku. A jak pestrou stravu mohou vegani mít. To vše i mnoho dalších zajímavostí se dočtete v novém článku.

              Veganství, styl života, kterému v poslední době holduje stále více lidí. Ale o čem to celé vlastně je a nemají vegani hodně omezený jídelníček? Pro běžného strávníka, který je zvyklý mít ve svém jídelníčku mléko, maso, vejce nebo ryby, je asi nepředstavitelné, že jako vegan by nic z toho nejedl.  Stejně tak se nabízí otázka, jak mohou vegani doplňovat veškeré živiny a vitamíny, které tělo potřebuje, když přísun ze strany potravin je tolik limitován. Pojďme se podívat na to, jak velký výběr potravin vegani ve skutečnosti mají. Životní styl veganů je založený především na specifickém stravování. Všechny potraviny, které do veganství zapadají, jsou čistě rostlinného původu.

                Samotné veganství však může mít několik různých podob – od junk food, až po konzumaci pouze studené stravy atd. Zaleží vždy na tom, co danému jedinci vyhovuje. Stejně jako u jiných výživových stylů i u veganství platí pravidlo, že je třeba dbát na vyváženost a pestrost stravy a přemýšlet nad tím, co jíme. Veganská strava nemusí být synonymem zdravé stravy, pokud budeme konzumovat převážně smažené jídlo a průmyslově zpracované potraviny.

                Co tedy zařadit do veganského jídelníčku, aby byl zajištěn dostatečný přísun živin? První, co nás v souvislosti s veganstvím může napadnout, je přísun bílkovin ve stravě. Zdrojem bílkovin jsou ve velkém luštěniny, i když některé mají více bílkovin, než jiné a s tímto ohledem by s nimi měli pracovat například sportovci, či těhotné ženy. Protože u nich je dostatečný přísun bílkovin obzvlášť důležitý.  Stejně tak můžeme získat slušnou zásobu bílkovin z některých obilovin, ořechů a semínek. Z luštěnin je výbornou volbou čočka, nebo fazole. U obilovin je fajn sáhnout po pohance, či klasických ovesných vločkách.  Z oblasti semínek a ořechů jsou skvělou volbou dýňová semínka, mandle, či arašídy.

                Další velkou skupinou prvků, bez kterých by naše tělo nedokázalo fungovat, jsou minerály, například bez hořčíku, vápníku, železa nebo třeba zinku. A odkud je jako vegan brát? Hodně se ve vztahu k veganství řeší přísun vápníku. Ten je často spojován s konzumací kravského mléka. Jsou ale produkty, kde je zastoupení vápníku a jeho využití ještě lepší. Sáhnout se dá opět po luštěninách. Skvělým zdrojem je také některá zelenina, jako brokolice, kadeřávek, mrkev či batáty. A čím nahradit to již zmiňované kravské mléko?  Skvělou volbou může být mléko sójové, které je o složku vápníku často obohaceno.

                Velmi důležitým minerálem je také hořčík, jeho příjem v rostlinné stravě by měl být dostatečný. Hořčík je obsažen i v chlorofylu, který je podstatnou složkou zelených rostlin. Pokud však aktivně sportujete, nebo se s nedostatkem hořčíku obecně potýkáte, neuděláte chybu, když si dopřejete dostatečné množství listové zeleniny, hrst kešu oříšků nebo hořkou čokoládu

  

                Dalšími důležitými minerály jsou pak fosfor, zinek, selen, železo nebo třeba jód. V rostlinné stravě se nám těchto látek nejvíce dostane opět z luštěnin, ořechů, semínek a obilovin. Samotnou kapitolou je však jód. Ten tělo sice potřebuje, ale jen v jistém množství, které bychom neměli překročit. Obecně jsou zdrojem jódu především mořské ryby, ty ale do veganského jídelníčku samozřejmé nepatří. Jód tak můžeme doplnit konzumací mořských řas, anebo pitím vicentky 

                Potravou je nutné doplňovat i vitamíny, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Takovým vitamínem je třeba B12. Lidé konzumující živočišnou stravu jej přijímají v této stravě, neznamená to však, že vždy dostatečně. U veganů může přísun částečně zajistit zařazení rostlinného mléka do jídelníčku, nebo obohacených margarínů.  Skvělým zdrojem na doplnění je pak chlorela. Nejspolehlivějším zdrojem jsou doplňky stravy, kterých je na trhu velké množství. 

Do stravy je vhodné také zařadit produkty bohaté na vitamín D. Ten je hojně obsažen v tučných rybách, vejcích, másle nebo játrech. U rostlinných produktů pak v houbách, rostlinném mléku obohaceném o další složky, anebo v cereáliích. Bohužel ani v jedné z těchto potravin není jeho množství dostatečné. Přirozeným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, to je ale v České republice limitováno podnebím.  Zejména od října do března je slunečních paprsků opravdu málo. Proto je vhodný vitamín D doplňovat formou výživových doplňků. 

 Podstatnou složkou stravy jsou také tuky. Ale je třeba rozlišovat mezi jednotlivými typy tuků. Ne všechny našemu tělu prospívají, a ne všechny mu škodí.  Samotné rozdělení tuků a jejich působení v těle by bylo na samostatný článek. Důležitou a za zmínku stojící součástí nenasycených tuků jsou ale polonenasycené mastné kyseliny, omega 3 a omega 6, patřící mezi esenciální látky. A k čemu v těle tedy slouží? Omega 3 je mastná kyselina, kterou si tělo neumí vyrobit, a proto je nutné ji přijímat stravou. Z omega 3 pak vznikají v těle další kyseliny, které mají na svědomí např. regulaci cholesterolu v krvi, protizánětlivé účinky atd. Stejně tak vznikají kyseliny i z omega 6 mastných kyselin. Obecně omega 6 i omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci mozku, nervového systému a hrají i významnou roli při prevenci proti kardiovaskulárním nemocem, autoimunitním onemocněním, hypertenzi, diabetu a demenci. Je dobré mít tyto kyseliny v těle v určitém poměru. Adekvátní příjem těchto kyselin je nejlepší zajistit potravou v podobě chia semínek nebo lněného semínka (zdroj omega 3) nebo slunečnicová, sezamová semínka, či máku (zdroj omega 6).

                Co tedy vegani mohou konzumovat, a jak může vypadat jejich strava, aby byla vyvážená a zároveň pestrá? Již výše bylo zmíněno několik možností a variant, po čem se dá sáhnout, pokud se rozhodnete žít více v souladu s přírodou.  Máte na výběr z několika druhů ovoce a zeleniny, nepřeberné množství luštěnin, těstovin, obilovin a pseudoobilovin. Vedle nešlápnete ani se semínky a oříšky, které jsou navíc i bohatým zdrojem živin a minerálů, které tělo potřebuje.  V souladu s veganskou stravou jsou ale také houby, kakaové boby, čí jiné sladkosti, jejichž složení je z rostlinných variant jednotlivých surovin. A pokud si nedovedete například představit, že byste si měli dopřát kávu bez mléka, tak opět máte na výběr z obrovského množství rostlinných produktů. Jen na našem e-shopu, grizly.cz naleznete nad 3000 produktů patřících do kategorie vegan.  A dokonce i od dodavatelů, kteří se produkcí veganských potravin zabývají.


A na závěr typ na veganský oběd, či večeři:

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY SE ZELENINOU A ROSTLINNOU SMETANOU

Ingredience:

  • 1 brokolice
  • 2 papriky
  • 1 cibule
  • 1 tofu
  • 1 cuketa
  • 250 g těstovin dle vašeho výběru
  • 250 ml sójové smetany (nebo jiné rostlinné smetany)
  • 1 lžíce oleje
  • Sůl, pepř, koření dle chuti

Postup: Brokolici umyjeme a oddělíme jednotlivé růžičky, vložíme do hrnce, který jsme naplnili asi do 1/3 vodou a vložili do něj pařák. Brokolici uvaříme na páře do měkka. Poté ji vyndáme na talíř a necháme trochu vychladnout. Do dalšího hrnce dáme vodu, kterou osolíme a lehce do ní kápneme oleje a dle návodu v ní uvaříme těstoviny.  Než se těstoviny uvaří, připravíme zbytek zeleninové směsi. Na pánev dáme trochu oleje, nakrájíme cibuli najemno a dáme na pánev. Lehce opečeme a přihodíme nakrájené papriky na kostičky, cuketu a na závěr i tofu. Osolíme, opepříme, případně dochutíme dalším kořením (doporučuji adžiku, skvěle podtrhne chuť).  Vše orestujeme. Předehřejeme troubu na 200° C. Nachystáme si zapékací mísu, vložíme do ní uvařenou brokolici, scezené těstoviny a opečenou zeleninovou směs, vše promícháme a zalijeme sójovou smetanou (lze zvolit i jinou variantu, pokud nemáte rádi sóju, např. ovesnou, pohankovou, či mandlovou verzi). Takto připravený pokrm vložíme na 30–40 min. do trouby (zvažte zkušenosti s Vaší troubou) a máme uvařeno.


GRIZLY Zajímavost: Veganství je poměrně mladým životním stylem a směrem (z hlediska pojmenování a definice). Přesto si nachází stále více příznivců. Podle výzkumu, který uveřejnila loni Česká veganská společnost se v březnu 2019 vyjádřilo 5 % obyvatel České republiky, že preferuje stravu s vyloučením masa, 32 % obyvatel pak plánuje omezit konzumaci živočišných produktů a více zařadit ty rostlinné, 45 % obyvatel je přesvědčeno, že živočišná produkce má negativní vliv na klimatické podmínky a životní prostředí a 69 % lidí zaznamenalo, že se v obchodech výrazně rozšířila nabídka rostlinných produktů.  [1]

Autor: Alena Zatloukalová

 

[1] Zdroj: veganskaspolecnost.cz

Brazier, B.: Vegan v kondici, Praha 2014.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!