Xantanová guma
Novinka

89 Kčs DPH

890 Kč / kg

Skladem (>5ks)

26. 6. Může být u vás

Dočasně nedostupné

Doprava od 59 Kč

Zlepšuje kvalitu pečiva a působí jako emulgátor a přírodní stabilizátor. Vynikající nejen pro přípravu bezlepkových pokrmů.

Popis

Wolfberry Xantanová guma 100 g

Xantanová guma, které se někdy říká i xantan, nebo E 415, je prášek bez chuti a bez zápachu, který se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris. Vzniklý polysacharid má molekulovou hmotnost okolo 200 000 a v případě xanthanových monomerů se skládá z glukózy, kyseliny glukuronové, manózy, esterifikované kyseliny octové a kyseliny pyrohroznové.

Xantanová guma je hydrokoloidní, takže na sebe dobře váže vodu. Této její vlastnosti se využívá především při náhradě lepku, protože pomáhá zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin. Pečivo se s xantanem daleko méně drobí, lépe drží tvar, ale hlavně vydrží daleko déle vláčnější.

Xantan můžete používat jak při klasickém pečení, tak při přípravě pečiva v domácí pekárně. Přidává se zamíchaný do mouky a může se použít nejen do kynutého těsta, ale například i do lineckého, piškotového, třeného, odpalovaného, nebo listového těsta.

Xantan se ale dá použít i při přípravě dressingů, masových šťáv a omáček, při zavařování masa, domácí výrobě šunky, zmrzliny, nebo dokonce cukrovinek, které budou mít konzistenci “gumových medvídků“.

Složení: Xantanová guma (E415) 100 %.

Složení:

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota: 1 403 kJ / 335 kcal
Tuky: 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 78 g
z toho cukry: 5 g
Bílkoviny: 6,6 g
Sůl: 3 g