Černá, bílá nebo červená? Všechny tři druhy mají velmi podobné nutriční vlastnosti a výhody, jsou bezlepkové, velmi lehce stravitelné a snadné na přípravu. Avšak sportovcům se doporučuje konzumovat spíše červenou quinou a lidem, kteří řeší úbytek tělesné hmotnosti, spíše bílou. Jak se od sebe liší a na co bychom se měli při jejich výběru zaměřit, Vám pomůže odhalit náš medvědí průvodce na zdravé cestě životem.
Můžete si přečíst:
- Qiunoa a její původ
- Vlastnosti a výhody jednotlivých druhů quinoy
- Komu ji doporučujeme
- Další využití
- Jak ji připravit, skladovat a uchovávat
Quinoa a její původ
Quinoa se do češtiny překládána jako Merlík čilský, ale běžně se používá její původní název Quinoa nebo také Quinua, čteno: "kinoa, kinua". Jedná se o tzv. pseudoobilovinu, tzn., že se pěstuje a používá jako běžné obiloviny (pšenice, ječmen, kukuřice, rýže aj.), ale botanicky k nim nepatří. Navíc svým nutričním složením tyto obiloviny výrazně kvalitativně převyšuje.
Pochází z Jižní Ameriky, kde ji starověcí Aztékové a Inkové považovali za posvátnou a za "matku zrn". V dnešní době se stala trendem zdravé výživy a měla by být součástí vyváženého jídelníčku každé domácnosti. Patří mezi světově uznávané plodiny a její produkce a konzumace v posledních letech výrazně vzrostla. Dokonce byl světovou Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO - Food and agriculture organization) vyhlášen rok 2013 jako Mezinárodní rok Quinoy.
Vlastnosti a výhody jednotlivých druhů quinoy
Mohli bychom najít více než 100 druhů quinoy, nejznámější a nejpopulárnější jsou však tři, které se odlišují barevně na bílou, černou a červenou. Všechny druhy se mohou pochlubit svými významnými výživovými vlastnostmi, jelikož obsahují vysoké množství bílkoviny a vlákniny, vyvážené množství aminokyselin, a také širokou škálu vitamínů a minerálů (A, B, C, hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, zinek aj.). Zároveň vynikají nízkými hodnotami kalorií, pozitivně působí na snižování cukru v krvi, a navíc neobsahují žádný lepek. Mezi sebou se ještě mírně liší a dle toho můžou být vhodnější pro různé oblasti zdravého způsobu života.
Porovnání vlastností jednotlivých druhů | ||
Bílá Quinoa | Červená Quinoa | Černá Quinoa |
Jemná oříšková chuť | Výraznější chuť, více křupavá | Zajímavá zemitá chuť v kontrastu se sladkou |
Více vlákniny | Více bílkovin | Přítomnost lithia |
Nejméně karbohydrátů | Nejvíce karbohydrátů | |
Nejnižší počet kalorií | Méně tuků | |
Vhodná na spalování tuků, výborná na trávení | Vhodná pro sportovce - přináší rychlou energii, sílu a vytrvalost, pozitivně působí na svaly a tkáně | Vhodná jako prevence proti stresu, na povzbuzení a snižování depresí. Působí protizánětlivě. |
Komu ji doporučujeme
- Všem zájemcům o zdravý životní styl a vyvážené stravování
- Celiakům
- Diabetikům
- Sportovcům
- Vegetariánům a veganům
- Dětem i těhotným a kojícím ženám
- Seniorům
Další využití
Díky své jemné chuti a nenáročnosti na přípravu má quinoa široké využití. Hodí se do spousty typů pokrmů, používá se jako příloha i jako součást hlavního jídla. Dá se kombinovat se zeleninou, kuřecím masem, ale také s ovocem a sušenými oříšky. Dokáže velmi dobře zasytit, a navíc svými nutričními vlastnostmi nezvyšuje glykemický index. Zajímavé nápady na to, co můžete uvařit z různých druhů quinoy, najdete v druhé sekci našeho Magazínu - Recepty.
Kromě klasických semínek quinoy, získala na popularitě také mouka z quinoy na přípravu bezlepkových koláčů, pečiva či jako zdravá přísada do omáček a polévek. Lze ji i míchat s klasickou moukou, a tak získat nutričně mnohem výživnější pokrm. Můžete běžně koupit quinoa mouku červenou, bílou i černou.
Svoji zdravou snídani můžete obohatit o quinoa kaši nebo vločky. Existují také různé druhy těstovin z quinoy, které potěší bezlepkové strávníky.
Jak ji připravit, skladovat a uchovávat
Jak quinou připravit?
Quinoa se vaří velmi podobně jako rýže. Celková doba přípravy je asi 15 minut. Před vařením doporučujeme quinou dobře propláchnout nejlépe v sítku tak, abychom zabránili její občas nahořklé chuti. Na jeden hrnek quinoy potřebujeme přibližně dvojnásobné množství vody, avšak získáme téměř trojnásobné množství quinoy. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud namísto čisté vody použijeme například zeleninový nebo kuřecí vývar, ale také bylinky, cibuli a česnek. Zkrátka cokoliv, co obvykle preferujete ve Vaší kuchyni.
Skladování a další uchování
Semínka quinoy skladujte obvyklým způsobem - na suchém, chladném a tmavém místě v uzavřené nádobě. Trvanlivost může být při správném skladování až dva roky. Uvařenou nebo upečenou quinou můžete uchovat v lednici až týden, v mrazáku dokonce několik měsíců.