Jsou kešu oříšky nejen lahodnou pochutinou, ale také zdravou potravinou?

Jsou kešu oříšky nejen lahodnou pochutinou, ale také zdravou potravinou?

Kešu oříšky jsou chutnou lahůdkou, o tom není pochyb. Mají ale spoustu dalších výhod. V tomto článku se dozvíte, proč kešu zařadit do jídelníčku.

Každý známe tu lahodnou krémovou nasládlou chuť kešu oříšků, spousta z nás je ale právě díky skvělé chuti považuje pouze za lahůdku na křoupání k televizi nebo ke knize. V tomto případě naštěstí určitě neplatí, že co je dobré, to je nezdravé. Zrovna kešu toho mají, co se týče zdraví, spoustu co nabídnout. Jsou velmi výživné, bohaté na antioxidanty a dokonce mohou pomoci při hubnutí. Na druhou stranu jsou také věci, na které je potřeba si v souvislosti s nimi dát pozor. Tohle všechno a mnohem více si můžete přečíst právě u nás medvědů.

Kde se kešu vzaly?

Možná vás překvapí, že krémové kešu oříšky ve tvaru ledvin z botanického hlediska vlastně ani nejsou oříšky, ale semínka. Rostou na konci plodů stromu Ledvinovníku v nepukavé skořápce. Plodům se říká kešu jablka, ale svým vzhledem připomínají spíše červenou papriku. Na jedno jablíčko připadá pouze jedno jádro kešu oříšku a není vůbec jednoduché jej ze skořápky vyloupnout. Z toho důvodu dochází ke zpracování kešu v Indii a ve Vietnamu, a ne v Africe, odkud nejčastěji pochází. Exotickým stromům plodících lahodné oříšky se daří v suchých tropických oblastech a svůj původ mají v Brazílii.

Živinový zlatý důl

Kešu oříšky jsou super bohaté na živiny. Tabulka níže vám napoví, kolik živin nám přibližně dodá 100 g oříšků.

Energetická hodnota

566 kcal

Bílkoviny

18 g

Tuky

47 g

Sacharidy

27 g

Vláknina

3,5 g

Měď

240 % doporučené denní dávky (DDD)

Hořčík

70 % DDD

Mangan

70 % DDD

Zinek

54 % DDD

Fosfor

46 % DDD

Železo

40 % DDD

Selen

35 % DDD

Thiamin (vitamín B1)

35 % DDD

Vitamín K

29 % DDD

Vitamín B6

25 % DDD

Co se energetické hodnoty týče, kešu patří mezi oříšky s nejnižším počtem kalorií. Polovina obsažených tuků jsou pro srdce tak zdravé mononenasycené mastné kyseliny. Cukrů obsahují minimální množství, jsou zdrojem vlákniny a obsahují srovnatelné množství bílkovin jako vařené maso. Kešu obsahují značné množství mědi, minerální látky důležité pro tvorbu energie, zdravý vývoj mozku a silný imunitní systém. Díky vysokému obsahu hořčíku a manganu podpoříte pojídáním kešu také zdraví kostí.

Kešu jako zdroj antioxidantů

Je obecně známo, že ořechy a semínka jsou významnými zdroji antioxidantů a kešu nejsou žádnou výjimkou. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají udržovat zdraví těla tím, že neutralizují volné radikály a chrání tak buňky před poškozením. Kešu jsou bohatým zdrojem polyfenolů a karotenoidů, dvou kategorií antioxidantů, které mohou pomoci předejít zánětům v těle a chránit před nemocemi.

„Tuční“ pomocníci při hubnutí

Kvůli tomu, že jsou oříšky známé svým vysokým obsahem tuku a kalorií, byly tradičně vyřazovány z jídelníčku těch, kdo si přáli pár kilo zhubnout. Nicméně, právě kešu se od ostatních oříšků liší nižší energetickou hodnotou. 28 g kešu, hmotnost přibližně odpovídající denní dávce, dodá tělu 158 kalorií, ze kterých je navíc lidské tělo schopné zpracovat pouze 84 %. Když se k tomu přidá fakt, že kešu jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, což jsou složky zahánějící hlad a podporující pocit sytosti, můžeme na všechny zákazy oříšků v redukčních dietách klidně zapomenout. Samozřejmě pokud se držíme zlatého pravidla, že všeho s mírou.

Na co je potřeba si dát pozor

Kešu ořechy jsou velmi zdravým přírůstkem v jídelníčku. Neměli bychom ale zapomínat na to, že se řadí mezi skořápkové plody, což jsou alergeny. Pokud trpíte alergií na mandle, para, pekany, pistácie, vlašské ořechy nebo lískáče, je relativně vysoká pravděpodobnost, že ani kešu vám neprospějí. Dalším potencionálním háčkem mohou být phytáty obsažené v kešu. Jedná se o látky, které na sebe sice vážou cenné minerály, ale zároveň potlačují enzymy a dělají tak oříšky hůře stravitelnými. Na to naštěstí existuje velmi jednoduché řešení. Stačí kešu namočit na chvíli do misky s vodou, aby se enzymy aktivovaly.

Kešu na všechny způsoby

Kešu jsou lahodné už jen tak sami o sobě. Můžeme je namočit nebo naopak opražit a pochutnat si na nich jako na zdravé svačince. Dají se ale upravovat na spoustu způsobů, obalovat v čokoládách či jogurtových polevách, solit, kořenit nebo pražit v cukru. Různě upravené kešu můžeme využít na dochucení jídel a dozdobení dezertů či salátů. Z kešu se pražením a následným mletím vyrábí lahodný krém, tzv. kešu máslo, které doplní ranní kaši či smoothie o další živiny. Pokud vám nedělá dobře laktóza nebo ji z jiného důvodu nekonzumujete, můžete využít kešu oříšků k výrobě rostlinného mléka.

Sečteno a podtrženo

Kešu oříšky jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Obsahují širokou škálu vitamínů, minerálních látek a také antioxidantů. Díky nižší kalorické hodnotě ve srovnání s ostatními ořechy a značnému obsahu zmíněných bílkovin a vlákniny, se je nemusíme bát zařadit ani do redukční diety, naopak nám mohou pomoci kila ztratit. Pokud nejste alergičtí na ořechy, určitě doporučujeme lahodné kešu oříšky do jídelníčku zařadit.

Naše nejpopulárnější kešu oříšky můžete nakoupit zde.

Autor: Nela Píchalová

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!