Magazín

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac, dezert, který nesmí chybět při žádné rumunské oslavě, je mnohem víc než jen sladkost – je symbolem štědré pohostinnosti a rodinných setkání. Tento voňavý a nadýchaný koláč s různorodými náplněmi z ořechů, kakaa, želé nebo sladkého tvarohu je stálicí na slavnostních stolech, přičemž každá verze odráží regionální chuťové preference a osobní úpravy kuchařů.

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Jak na proteinovou snídani bez vajec a slaniny

Lahodná a vyvážená snídaně nabitá bílkovinami nemusí být zrovna oříšek (doslova ani metaforicky).

Lahodná a vyvážená snídaně nabitá bílkovinami nemusí být zrovna oříšek (doslova ani metaforicky). V říši rostlin je nepřeberné množství potravin a pochutin, které obsahují nálož kvalitních bílkovin. Dnes si o nich něco povíme, ale popořádku.

Proč protein?

Snídaně jsou často nabité sacharidy, a to bohužel jednoduchými. Sladké pečivo, kupované cereální lupínky nebo sušenky, hora lívanců zalitá javorovým sirupem - tyhle snídaně chutnají náramně a rozhodně není chyba si je občas dopřát. Není ale na škodu zamyslet se nad tím, kolik naše snídaně obsahují bílkovin - ty v našem těle sice nefungují jako primární zdroj energie, ale jsou zásadní stavební složkou nezbytnou pro kosti, svaly, či imunitní a hormonální systém. Snídaně s vyšším podílem bílkovin navíc zasytí na delší dobu (díky menšímu rozkolísání krevního cukru) a působí jako prevence večerních chutí (na sladké i slané pochutiny).

 

Proč bez vajec a slaniny?

Snídaně novodobých šampionů vypadá opravdu jinak. Živočišná strava obsahuje větší množství nasycených tuků, cholesterolu a také kalorií. Díky tomu je jednou z hlavních příčin civilizačních chorob. Není třeba se po hlavě vrhnout do výhradně veganské stravy, ale zvýšení poměru rostlinných bílkovin v jídelníčku je malým krokem pro člověka a velkým skokem pro jeho zdraví. Rostlinné zdroje bílkovin navíc vynikají vysokým obsahem zdravotně příznivě působících látek – vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů.

 

Pamatuj: Bílkoviny by měly tvořit přibližně 15–30 % denního energetického příjmu. Dříve bylo obecným doporučením příjem 1 g bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti jedince. Dnes se standardně doporučuje 0,8 g/1 kg. Rozmezí je však široké a závisí na věku, pohlaví, fyzické aktivitě či zdravotním stavu. 50 g bílkoviny denně tedy bude ideální pro padesátikilovou ženu se sedavým zaměstnáním, která si třikrát týdně zajde na jógu. Sportovci nabírající svalovou hmotu svůj denní příjem často udržují v rozmezí 1,2-2/kg. Neplatí zde však, že více je lépe. Příliš vysoké příjmy bílkovin jsou jen zbytečnou zátěží pro organismus.

 

1/ Semínka a oříšky

Ořechy i semínka jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, nenasycených tuků a minerálů. Obsahují také mnoho fytochemikálií - vysoce aktivních látek, které nás chrání před onemocněním. A jsou velmi bohaté na kalorie, proto se jim mnoho lidí spíše vyhýbá. Ale vzhledem k tomu, že je rostlinná strava obecně méně energeticky vydatná, jedná se o téměř dokonalou skupinu potravin - na velmi malé ploše jeden malý oříšek nabídne mnoho energie i zdraví prospěšných látek.

Ve světě snídaní se na výsluní již nějakou dobu hřejí ořechová a semínková másla. Mažeme je na toasty či lívance, přidáváme je do snídaňové kaše nebo smoothies, při pečení jimi můžeme nahradit část tuku - ideální třeba do cookies. Výborné jsou také celé vlašské oříšky nebo mandle do ovesné kaše nebo pudink připravený z chia semínek. Já mám na lince vždy připravenou sklenici s loupanými konopnými semínky, které si sypu prakticky na vše - na krajíc chleba s pomazánkou, na kaši i na ovocný nebo zeleninový salát.

 

2/ Luštěniny k snídani - proč ne?

Luštěniny jsou v rostlinné stravě důležité nejen pro vysoký obsah bílkovin. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, obsahují značné množství vitaminů skupiny B a dále také železo, kyselinu listovou nebo vápník. Na rozdíl od živočišných zdrojů bílkovin obsahují jen velmi málo tuků a žádný cholesterol. Navíc se dají zpracovat na nespočet různých způsobů, a to i na sladko - jako fazolové brownies nebo třeba čokoládový cizrnový hummus. A nesmíme zapomenout na staré dobré arašídové máslo - ano, podzemnice olejná je luštěnina! 1 lžíce arašídového másla obsahuje přibližně 6 gramů bílkovin a je ozdobou každé ovesné kaše.

Osobně nedám dopustit na cizrnu, která je hned po sóji tou nejuniverzálnější luštěninou. Je výbornou surovinou pro přípravu nejrůznějších pomazánek (a to nejen hummusu). Oblíbila jsem si také cizrnovou mouku, která chutí připomíná oříšky či jedlé kaštany. Hodí se do receptur na slané i sladké pečení.

 

3/ Tofu - poklad rostlinné kuchyně

Tofu se vyrábí srážením sójového mléka pomocí vápenatých solí nebo mořské soli nigari. Ve veganské i vegetariánské kuchyni je tofu velmi populární - dnes se navíc dá obstarat v mnoha chuťových obměnách. Tofu natural nebo hedvábné tofu je ideální výchozí surovinou pro přípravu populárních tofíček - míchaného tofu na způsob vajíček, do kterých se přidává kurkuma pro krásně žlutou barvu a černá sůl pro specifické vaječné aroma. Hedvábné tofu je také výbornou surovinou pro přípravu sladkých pokrmů - rozmixováním získáme jemný tvarohový krém, který po dochucení kvalitním kakaem a javorovým sirupem zastane starý dobrý termix.


Článek napsala MUDr. Daniela Lilling

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!