Proč je dobré jíst ořechy, díl druhý: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky
V druhém díle našeho seriálu o zdravotních výhodách oříšků vám postupně představíme pekany, para ořechy, vlašské oříšky, makadamiové oříšky a piniové oříšky. Dozvíte se, které z nich jsou opravdu štědrým zdrojem selenu nebo které vynikají vysokým obsahem zdravých tuků.
Je to vlašák, nebo to není vlašák?! No není! Je to totiž pekanový oříšek nebo chcete-li pekan. Na první pohled je vlašskému oříšku možná podobný, na ten druhý ovšem zjistíte, že je oproti němu podlouhlejší, jemnější a trošku sladší. Ve vašem jídelníčku se promění v bohatý zdroj vlákniny a mononenasycených tuků pozitivně ovlivňujících činnost srdce. Obsahují také hořčík, mangan nebo zinek, který pomáhá udržovat zdravé kosti, vlasy, nehty a pokožku. Pekanové oříšky jsou také oblíbenou surovinou cukrářů, skvěle se hodí pro přípravu různých dortů, sušenek nebo třeba buchty s jablky, tvarohem a pekanovými oříšky. Recept na ni najdete zde. Pokud byste chtěli vyzkoušet pekany v ještě trochu jiné formě, ochutnejte náš GRIZLY pekanový krém.
Oproti ostatním ořechům vynikají para ořechy, známé také jako brazilské, v jedné zásadní věci – jsou opravdu štědrým zdrojem selenu. Tento silný antioxidant je pro naše tělo důležitý, protože podporuje správné fungování imunitního systému a přispívá ke správné kondici pokožky, vlasů a nehtů. Vliv má také na mozek, přesněji řečeno chrání mozkové buňky. Nicméně selen není jediným minerálem vyskytujícím se v para oříšcích. Určitě stojí za zmínku ještě fosfor, hořčík nebo zinek. Ovšem pozor! S konzumací para ořechů to nepřehánějte! Na to, abyste naplnili denní dávku selenu, vám budou stačit dva až tři para oříšky.
Hned ve třech kategoriích s přehledem kralují na prvním místě. Jedná se o nejdražší a nejtučnější ořechy s nejtvrdší skořápkou. Ač jsou opravdovou kalorickou bombou, jejich konzumace se není třeba obávat. Makadamy správněji makadamiové ořechy totiž obsahují převážně zdravé tuky, které přispívají ke snížení rizika onemocnění srdce a cév. Mezi jejich další přednosti patří vysoký obsah vitamínu E nebo manganu. Ten se například podílí na správném růstu a vývoji organismu nebo na obnově kostí, pojivové tkáně a chrupavek. Víc se o makadamových oříšcích dozvíte v našem článku.
Co se vám vybaví, když uvidíte vlašské oříšky? Nám jednoznačně Vánoce a mnoho druhů vánočního cukroví. Ovšem “vlašáky” nemusíte jíst pouze o vánočních svátcích, ba právě naopak! Není náhoda, že oříšky svým tvarem připomínají lidský mozek. Mají totiž na jeho fungování pozitivní vliv, a proto často bývají součástí různých studentských mixů a směsí, které kombinují oříšky a sušené ovoce. Jsou jako stvořené k uzobávání při učení nebo soustředěné práci. Kromě toho najdete ve vlašských oříšcích zdroj kvalitních bílkovin, kyseliny listové nebo vitamínů E, B1 a B6.
Piniové oříšky bývají někdy označovány za kaviár mezi ořechy. A po právu, protože se jedná o vzácná jedlá semena borovic se zvláštní nasládlou až pryskyřičnou chutí. Oproti ostatním oříškům vás možná překvapí vyšší cenou, má však opodstatnění v jejich sklizni. Ta je totiž náročná na práci i čas, jelikož se piniové oříšky většinou sklízejí ručně a než k tomu vůbec dojde, musí se počkat zhruba 15 až 25 let. Takovou dobu totiž potřebují stromy k tomu, aby začaly produkovat semena. Ovšem čekání se rozhodně vyplatí! Piniové oříšky jsou bohatým zdrojem vitamínu E, který je označován za silný antioxidant. Ochraňuje naše tělo před volnými radikály a přispívá k ochraně srdeční svaloviny před poškozením. Zároveň v piniových oříšcích získáte zdroj bílkovin, vlákniny, mědi nebo zinku.
Utekl vám 1. díl našeho oříškového seriálu? Nevadí, v klidu si ho můžete přečíst zde. Dozvíte se v něm, proč je dobré zařadit do svého jídelníčku kešu, mandle, pistácie, arašídy a lískové oříšky.