Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Oříšky a jejich využití v kuchyni

Máte rádi oříšky? Pojďte si přečíst zajímavý článek o rozmanitém využití oříšků.

Ořechy patří mezi jedny z nejvýživnějších a nejzdravějších potravin vůbec. Existuje spousta druhů ořechů a jejich výživová hodnota i zdravotní účinky se druh od druhu liší, ale některé mají společné. Obecně obsahují hodně (zdravého) tuku, jsou bohaté na vitamín E a důležité minerály - hlavně hořčík a selen. Mají protizánětlivé a antioxidační účinky a pomáhají snížit hladinu škodlivého cholesterolu. To, že snižují riziko vzniku infarktu či mrtvice, potvrdila už řada studií. 

Kvůli tomu už se vyplatí zařadit ořechy do každodenního jídelníčku, no ne? Jak si ořechy nejčastěji dopřáváte nejraději vy? Většina lidí je mlsá jen tak nebo je používá na pečení různých dezertů nebo do cukroví. V dnešním článku si ukážeme, co dalšího s nimi můžete v kuchyni vykouzlit.

Ořechové mléko nejen pro vegany

Ořechová mléka jsou skvělou náhradou toho klasického. Můžete je použít ve studené kuchyni i na vaření. Skvělé je na nich to, že si s nimi díky nespočtu druhů ořechů můžete vyhrát a mléko tak může mít pokaždé jinou chuť. Rostlinná mléka můžete jednoduše koupit nebo si jej ještě jednodušeji připravit doma. Budete potřebovat zhruba 200 g ořechů. Ty si přes noc nebo pár hodin předem namočíte a potom rozmixujete v litru vody, přecedíte a pak už vychutnáváte lahodné rostlinné mlíčko. Zbylou drť můžete použít na výrobu různých krekrů, sušenek nebo usušit jako ořechovou mouku.

Ořechové mléko ocení nejen vegani a alergici na laktózu, ale všichni, kteří chtějí svůj jídelníček trochu ozdravit nebo vyzkoušet nové suroviny.

Ořechová mouka nejen pro paleo dietu

Ořechová mouka se vyrábí z najemno namletých oříšků, v některých případech i odtučněných. Na trhu existuje spousta druhů od nejznámější kokosové až po pistáciovou. A vyrábí se i mouky ze semínek! Takovou mouku můžete použít místo té klasické na pečení, hodí se ale i pro přípravu různých sladkých kaší nebo raw dezertů. Na ořechovou mouku nedají také dopustit vyznavači paleo diety či celiaci. Koupíte ji již hotovou, ale můžete si ji vyrobit i sami. Stačí usušit drť, která vám zbyde po výrobě ořechového mléka a vzniklý prášek ještě jednou pomixovat do jemna.

Máslo z oříšků nejen na lžičku

Ořechových másel je nejspíš tolik druhů, kolik je na světě ořechů. Nejznámějším zástupcem je však bezesporu máslo z arašídů. Ořechová másla mají v kuchyni široké využití. Kromě toho, že většinou velice rychle zmizí jen tak po lžičce, tak si je můžete vychutnat ve slané i sladké kuchyni. Jsou skvělé do ranních kaší či smoothie, vyšleháte z nich dresing na salát i dip k asijským závitkům. Hodí se pro zjemnění chuti do polévek či omáček a připravíte z nich i topping na zmrzlinu. Poslouží také k rychlovýrobě ořechového mléka - rozmixujte lžíci ořechového másla s 200 ml vody a rychlé ořechové mléko je na světě :)!

Odemykání ořechů

V přírodě slouží semínka i ořechy k tomu, aby z nich vyrostla nová rostlina. Obsahují spoustu účinných látek, které pak budoucí rostlinka využije pro svůj růst. Tyto látky jsou v ořeších takzvaně uzamčené a čekají na splnění určitých podmínek, aby mohly naplnit svůj potenciál. Tou hlavní podmínkou pro odemknutí ořechů a výživných látek v nich je voda. Proto je ideální před konzumací semínka i ořechy dopředu namáčet. Potřebné množství ořechů nebo semínek dejte do misky, zalijte vodou a podle druhu nechte namáčet 6-24 hodin. Díky namáčení nabobtnají, změknou, jsou lépe stravitelné a mají mnohem lahodnější chuť - chutnají úplně jako čerstvé. Aktivované oříšky můžete rovnou sníst nebo je dobře vysušit v sušičce a uskladnit na další použití.

Prolinky:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25791863/

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!