Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Leden plný změn - udržitelná životospráva s Hedvikou

S nutriční terapeutkou Hedvikou se podíváme jak na udržitelnou změnu ve výživě a které potraviny by neměly chybět ve vaší spíži.

Každý rok se v lednu začnou ze všech stran valit novoroční diety zahrnující omezování potravin, nízký příjem energie nebo přechod pouze na pytlíčky s instantním obsahem. Tento způsob redukce hmotnosti není dlouhodobě udržitelný a končí často hladem, bolestí hlavy, únavou a na závěr jojo efektem s pocitem selhání.

Lákavé programy jsou navíc propagované fotkami „před“ a „po“, u kterých ale nikdy nevíte, co se s člověkem stalo, když fotku „po“ vyfotil. Udržel si hmotnost? Musel se výrazně omezovat? Jaký to mělo dopad na životní styl a psychiku? Proto zbystřete, když vám někdo nabízí zázračný a převratný program. Nenechte si ani namluvit, že bolest hlavy, malátnost nebo třes je projevem „detoxikace“ a žádoucí stav při přechodu na striktnější životosprávu. Naopak se jedná o obranný mechanismus těla a projevy hypoglykémie, čímž se vám tělo snaží naznačit, že mu něco schází. Třeba jídlo.


Proto jsme se s GRIZLY rozhodli spojit síly a šířit osvětu, jak se dají novoroční rozhodnutí uchopit lépe, bez utrpení a s pozitivním výsledkem. A hlavně tak, abyste si našli svůj způsob a vlastní tempo s potravinami, které vám chutnají a jsou cenově dostupné. Změna životosprávy by měla probíhat postupně, s ohledem na váš váš aktuální jídelníček a životní tempo. Nemusíte si hned odepírat všechno, co jste měli rádi, důležité je najít kompromis, jak dosáhnout svého cíle s dostatkem energie na všechny ostatní aktivity. Díky tomu budou změny dlouhodobě udržitelné a povedou k vašemu cíli. 

Abychom vám usnadnili start na vaší zdravé cestě životem, připravili jsme pro vás seznam základních potravin, které by vám neměly chybět ve spíži a využijete je na každodenní vaření. Ať už máte v plánu hubnout nebo jen chcete vylepšit svůj jídelníček, s naší pomocí letos nebudete hladovět a navíc se budete cítit lépe.

V průběhu ledna se také můžete těšit na sérii článků, ve kterých vás seznámíme s důležitými informace ze světa výživy. Vysvětlíme si, jaký je rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem, což je důležitá informace pro všechny, kteří potřebují vedení, mají za sebou již několik neúspěšných pokusů o redukci hmotnosti, případně různá zdravotní omezení, ovlivňující jídelníček. Dále se zaměříme na „trendy diety“, na jakém principu (ne)fungují a jaká jsou jejich rizika. Ukážeme si, jak vypadá vyvážený jídelníčekjak začít, když jste úplný začátečník a čemu se naopak vyvarovat, aybste dosáhli udržitelných změn. 

Jídlem to nekončí. Při změně životosprávy je důležitá také psychická pohoda. Někdy nejde udělat změnu v jídelníčku, dokud neuděláte změnu ve vztahu ke svému tělu. Představíme si trochu jiné způsoby detekce vašeho zdraví, než je jen samotná hmotnost. Pochopení, jak tělo funguje, jaké má limity a především, že každý organismus reaguje jinak, vám může zásadně pomoci se navždy osvobodit z nekonečného kolečka restrikcí.

Letošní leden bude snad ten poslední, kdy něco „začínáte“. S naší pomocí totiž příští rok žádný nový začátek potřebovat nebudete.

Přečtěte si také:

Jaký je rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem?
9 trendů v hubnutí, které nejsou dlouhodobě udržitelné


 
 
Článek pro vás napsala nutriční terapeutrka Hedvika Jakešová | @nejenojidle_

Hedvika vystudovala Nutriční terapii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, Výživové poradenství a sportovní diagnostiku a Wellness specialistu na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu PALESTRA.
Své klienty vede ke zdravému vztahu k jídlu, současně klade důraz na kombinaci vyvážené stravy a pohybu, protože společně snáze dovedou k udržitelným výsledkům.

 

 

 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!