TOP 100 nejzdravějších potravin

Světový den zdraví 7.4. 2018

7. dubna 1948 byla založena Světová zdravotnická organizace a na počest této události se každoročně slaví Světový den zdraví. Po celém světě se konají různé události zaměřené především na prevenci onemocnění a zlepšení kvality života, proto i my jsme se rozhodli oslavit tento den s Vámi a sepsali jsme přehled 100 nejzdravějších potravin na světě. Žebříček vychází ze studie korejských vědců, kteří ke každé potravině přiřadili určité "fitness potravinové skóre" a explicitně tak vyjádřila prospěšnost potraviny na základě biologicky prospěšných hodnot jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty a nutriční údaje.

100 nejzdravějších potravin světa

1. Mandle Mandle jsou u našich zákazníků nejoblíbenějším produktem. Děkujeme, jste skvělí! 
2. Čerimoja Anona cherimola pochází z tropických krajů a je to nejlahodnější ovoce na světě.
3. Okouník mořský Okouník patří mezi velmi oblíbené ryby a má bílé a nízkotučné maso.
4. Platýs Platýs velký se řadí k nejoblíbenějším a nejvýznamnějším mořským rybám.
5. Chia semínka Chia netřeba představovat dále. Více zde.
6. Dýňová semínka Huráá..Naše oblíbená dýně pochází ze Slovenka a je výborná na spaní.
7. Mangold

Mangold chutná podobně jako špenát, jen je barevnější a ještě zdravější.

8. Vepřové sádlo Vepřové sádlo se ptá před smažím kokosového oleje: "kde jsi ty"? :-)
9. Nať z řepy červené Všichni honem na zahrádky pro červenou řepu.
10. Chňapal To jsou ale super jména ryb. Prostě, jezte ryby! 
11. Sušená petržel Lehce opomíjená..
12. Sušený cerel  
13. Řeřicha říční  
14. Mandarinky  
15. Hrách setý  
16. Štika  
17. Treska pestrá  
18. Jarní cibulka  
19. Červené zelí  
20. Treska velkohlavá  
21. Hřebenatka  
22. Růžový grapefruit  
23. Pampeliška - list  
24. Mražený špenát  
25. Chilli koření Sonnentor chilli mleté najdete také u nás ZDE.
26. Bazalka Sonnentor bazalka mletá u nás ZDE.
27. Kapustové listy  
28. Škeble  
29. Chilli papričky  
30. Rapini  
31. Kapusta  
32. Treska bezvousá  
33. Treska obecná  
34. Listy hořčice (brukve sítinovité)  
35. Římský salát  
36. Koriandr  
37. Obecně "bílé ryby"   
38. Jikry  
39. Meruňky  
40. Řeřicha setá  
41. Čínské zelí  
42. Mořčák evropský  
43. Sleď  
44. Petržel  
45. Čerstvý špenát  
46. Vlašské ořechy Naše oblíbene najdete také u nás ZDE.
47. Čerstvé třešně U nás jsme natrhali sušené..
48. Hlávkový salát  
49. Vigna čínská  
50. Hrachové lusky  
51. Plantain - zeleninový banán  
52. Fazole navy (druh bílých fazolí) Grizlyho fazole zde.
53. Letní dýně  
54. Losos kisuč  
55. Tuňák obecný 950g čistého masa z tuňáka ZDE.
56. Holobříši (rybovitý obratlovci)  
57. Fazol měsíční  
58. Řapíky a mladé listy rostliny taro  
59. Zelený salát   
60. Zelená rajčata  
61. Červená rajčata  
62. Paprika  
63. Pažitka  
64. Rukola  
65. Losos nerka  
66. Makrela  
67. Grapefruit  
68. Žluté kiwi  
69. Zelení kiwi  
70. Kajenský pepř  
71. Pórek  
72. Červený listový salát  
73. Zelené fazolky  
74. Okoun  
75. Pstruh duhový  
76. Višně  
77. Losos gorbuša  
78. Vidlatka  
79. Kumquat  
80. Dýně velkoplodá  
81. Kapr  
82. Pomeranč  
83. Červený rybíz  
84. Granátové jablko  
85. Rebarbora  
86. Jalapeño papričky  
87. Zimní dýně  
88. Mrkev  
89. Chobotnice pobřežní  
90. Sušená švestka  
91. Meloun cukrový  
92. Vodní kaštan  
93. Květák  
94. Brokolice  
95. Růžičková kapusta  
96. Loupouch větší  
97. Dýně  
98. Zázvor  
99. Fíky  
100. Batáty  
Zdroje:
Seunghyeon Kim, Jaeyun Sung, Mathias Foo, Yong-Su Jin, & Pan-Jun Kim. (2015). Uncovering the Nutritional Landscape of Food. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0118697
http://www.bbc.com/future/story/20180126-the-100-most-nutritious-foods
Nutritional insights from The Encyclopaedia of Food and Health (2016), published by Elsevier Science.
© 2014–2018 GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena
Vytvořilo FEO
Kategorie
Nahoru
Profil
Košík