Křupavé sušené ovoce

Zvažujete, čím doplnit vitamíny anebo čím si zpestřit jídelníček? Čerstvé sezónní ovoce v našem podnebí přirozeně neroste a dovážené většinou nemá ideální kvalitu, protože se dováží nedozrálé a poměrně zdaleka, což také zvyšuje jeho cenu. Díky tomuto článku zjistíte, jaké máte možnosti a na co si dát pozor. Možná se Vám uleví, protože alternativa není o nic méně lahodná.

OBSAH ČLÁNKU:

1) Obecné informace o sušeném ovoci

2) Je z čeho vybírat

3) Různé druhy sušeného ovoce

4) Lyofilizované ovoce – specifický druh sušeného ovoce

5) Jak tedy se sušeným ovocem naložit

1) Obecné informace o sušeném ovoci:

Jak název napovídá, sušené ovoce, je takové ovoce, kde byl různými metodami snížený obsah vody. K tomu se dá dojít několika způsoby. Základem je samozřejmě teplo. Nicméně teplota nesmí zase být moc vysoká, abychom nezničili veškeré vitamíny v ovoci obsažené.

Dříve se sušením ovoce zabývaly celé rodiny, především na Valašsku. K sušení ovoce se používaly obrovské dřevěné sušírny.  Velmi zjednodušeně se jednalo o dřevěné domečky, kde bylo několik proutěných šuplíků a samozřejmě pece. Byla zkonstruovaná tak, aby ovoce nepřišlo za žádnou cenu do styku s kouřem. Sušení ovoce patřilo dříve k základním přípravám zásob na zimu a zároveň to pro některé rodiny byl i zdroj obživy.

Dnes si můžeme ovoce usušit bez problémů i doma v běžně dostupných sušičkách. Možnost je i ovoce sušit na Slunci nebo v troubě. Postup je ale značně komplikovanější.  Nejpohodlnější variantou se pro nás pak často jeví si sušené ovoce koupit. Obchodů a e-shopů nabízející toto zboží je stále více.

Sušené ovoce se během procesu sušení smršťuje, čímž se konečný produkt zmenšuje a dochází k vyšší koncentraci všech obsažených složek, tedy i cukrů. Zároveň je ale výraznější i chuť. V sušeném ovoci však zůstává zachováno v podstatě stejné množství vitamínů, přičemž je ukryto v menším produktu.

Ať už si ovoce usušíte sami, anebo se rozhodnete pro jeho koupi, vždy si dejte záležet na skladování.  Ideální jsou vzduchotěsné nádoby, aby na ovoce nepůsobily vnější vlivy a zachovalo si i své aroma. Zvolenou nádobu pak skladujte v suchu a temnu, aby Vám ovoce vydrželo co nejdelší dobu v co nejvyšší kvalitě.

Sušené ovoce je díky svému obsahu živin a vitamínů rozhodně skvělou variantou pro doplnění potřebných látek během zimních měsíců. Je však dobré mít na paměti koncentrovanější podíl složek v tomto ovoci, proto by denní příjem měl být o něco nižší, než se uvádí u ovoce čerstvého (1-2 šálky čerstvého, u sušeného by to tedy měla být cca poloviční dávka). Samozřejmě výjimkou jsou lidé, kteří mají různá stravovací omezení, zde je vždy potřeba se řídit typem stravy, kterou dodržují.

2) Je z čeho vybírat:

Sušit se dá v podstatě jakékoli ovoce, základem je ale aby nebylo přezrálé, nijak narušené, plesnivé nebo nahnilé. Podle toho, jak moc je ovoce samo o sobě šťavnaté se liší délka sušení. Například ananas a meruňky jsou šťavnatější druhy ovoce, které potřebují delší dobu sušení.

Na trhu se navíc můžeme setkat u jednotlivých druhů ovoce i s několika typy v jeho sušené podobě.  Meruňky se dají pořídit sytě oranžově nebo spíše hnědé. Proč, jaký je v nich rozdíl? Jedná se o sířenou a nesířenou formu.  Přidáním siřičitanů se snaží výrobci zabránit procesu oxidace, ke které dochází během sušení, ovoce si tak zachová svou zářivou barvu. Bohužel siřičitany mohou být nevhodné pro spotřebitele s citlivějším zažíváním. Paradoxně tak hnědé meruňky, které se mohou zdát vzhledově ne zrovna lákavé, představují zdravější variantu tohoto sušeného ovoce.

Stejně tak se často stává, aby bylo ovoce ještě sladší a chutnější, dochází k jeho kandování. To znamená, že je před sušením namáčeno několik dní ve sladkém roztoku. Toto ovoce má pak ve výsledku málo společného se zdravou alternativou ovoce čerstvého, a navíc je zdrojem spousty prázdných kalorií. Pozorně si proto vždycky přečtěte složení, než si produkt koupíte.

Sušené ovoce může být výživově velmi hodnotná svačinka. Vždy je však třeba dbát na množství a nepojídat jej jen tak bezmyšlenkovitě. Podíl vitamínů a prospěšných složek je vysoký, ale stejně tak i podíl cukru. Zároveň sušením ovoce ztrácí část vitamínu C, takže zařazení sušeného ovoce do jídelníčku je jistě vhodné, ale stále se zřetelem na to, že všeho s mírou a že nám nedodá úplně všechno, co bychom tělu měli poskytnout. 

Pokud si koupíte sušené ovoce s lehkým povlakem, nelekejte se. V sušeném ovoci mohou přírodní cukry krystalizovat. Tento přirozený proces nesnižuje kvalitu ovoce, naopak je známkou toho, že nebylo chemicky ošetřováno.  Nebojte se po něm tedy v zimních měsících sáhnout a vylepšit si tak chuť Vaší snídaňové kaše nebo müsli. Dejte si pár kousků do krabičky na svačinu do práce, nebo jím vybavte i děti do školy. Kromě skvělé chuti můžete mít dobrý pocit, že jste tělu dodali i spoustu prospěšných látek.

3)Různé druhy sušeného ovoce:

Jak jsme se už výše dočetli, sušit se dá opravdu všechno. Po čem tedy sáhnout, a co nám které ovoce může poskytnout?

Sušené meruňky:

Toto oblíbené sušené ovoce obsahuje vitamín B2, B3, B5, B6, C, E, betakaroten, kyselinu listovou, jód, draslík, fosfor, vápník, zinek, selen, hořčík, železo a vlákninu.  Má nízkou energetickou hodnotu, takže po něm můžete sáhnout i pokud držíte dietu. Skvěle doplní chuť jogurtu nebo kaše a stejně tak jako už zmíněná zdravá svačinka. Šikovné hospodyňky je jistě uvítají i při vaření a pečení.  

Pokud si je chcete sušené meruňky v co nejčistší formě, rozhodně sáhněte po těch nesířených. Jsou sušené na slunci a mají decentně sladkou chuť.

Rozinky:

 Asi nejznámější druh sušeného ovoce jsou sušené plody hroznů. Rozinky mají spoustu vlákniny, draslík, také některé vitamíny skupiny B, rutin, fosfor a železo. Také mají poměrně velký obsah vitamínu C.  Často mohou posloužit jako přírodní sladidlo, díky své intenzivní sladké chuti.

Rozinky jsou často obsaženy v müsli tyčinkách nebo cereálních směsích. Opět si jimi můžete zpestřit snídaňovou kaši, či je přidat do jogurtu. Při pečení se skvěle hodí do bábovek, mazance nebo štrůdlu. Navíc stejně jako u meruněk i zde máte na výběr z několika druhů. Můžete zvolit rozinky zlaté, klasické, nebo větší Jumbo.

Sušené švestky:

Jsou jedny z výživově nejkvalitnějších sušených plodů. Mají vysoký podíl vlákniny, beta-karotenu, vitamínu K a draslíku. Navíc jsou poměrně syté, takže jich nezkonzumujete velké množství. Sušené švestky mají tmavě modrou až černou barvu. Vysoce hodnotný je u nich obsah sorbitolu, což je přírodní cukr, který ve střevě funguje podobně jako vláknina. Obsahují také spoustu antioxidantů.

Švestky si jistě vychutnáte samotné, především, pokud máte chuť na něco sladkého, tak švestky ji spolehlivě uspokojí. Ale zpříjemní i chuť třeba jáhlové nebo ovesné kaše. Hodí se do koláčů a dalších dobrot. Opět můžete vybírat z několika druhů. Na našem e-shopu můžete nalézt jak klasické sušené švestky, tak švestky poměrně jiné struktury, které jsme označili jako jemné. Víte, jak se liší? Nikoli zpracováním nebo složením, ale původem.  Jemné švestky mají svůj původ v jižní Americe a mají tedy větší přísun slunečních paprsků, jsou tedy sladší a šťavnatější a vhodnější i k dalšímu zpracování. Oproti tomu švestky evropské mají tužší strukturu, mají méně vody a jsou skvělé i jen tak samotné.

Datle:

Datle jsou také zdrojem vlákniny a draslíku, obsahují i vitamín B, chrom a železo. Mají nízký glykemický index, takže by jejich konzumace neměla zvýšit podíl cukru v krvi.  Jsou bohatým a rychlým energetickým zdrojem pro lidský organismus.

Stejně jako u předchozího ovoce i datle mají vícero druhů, takže kromě těch klasických, můžete pořídit i datle jumbo, což je specifický čínský druh datlí, který se hojně využívá v asijské kuchyni.  A také datle medjool, které jsou díky své velikosti, šťavnatosti a chuti považovány za „královnu datlí.“ Ať už si datle přidáte jako doplněk k snídani, použijete je do kuchyně, nebo si je dopřejte jen tak samotné, rozhodně neuděláte chybu.

 

Mimo tyto a další známé druhy ovoce je na trhu dnes i spoustu druhů exotického sušeného ovoce, jako je mango, goji (neboli kustovnice čínská), pomelo nebo třeba kiwi.

4) Lyofilizované ovoce – specifický druh sušeného ovoce:

Zvláštním druhem sušeného ovoce je ovoce lyofilizované, neboli ovoce sušené mrazem. Při procesu lyofilizace je ovoce hluboce zmraženo a teprve poté sušeno při nižším tlaku, kdy se voda z ovoce mění na páru. Ovoce si tak zachová svou přirozenou strukturu, barvu, vůni, a především nutriční hodnoty, včetně všech vitamínů a minerálních látek.

 Lyofilizované ovoce je tak ideální volbou, jestliže řešíte zdravou stravu. Jedná se totiž o stoprocentně přírodní produkt, který má zachované všechny výživné složky. Jen je dobré si uvědomit, že sušením neztrácí ovoce cukr, který je v něm obsažen. A tak, přestože váží méně, výživová hodnota zůstává a nelze jej tedy sníst stejné množství jako ovoce čerstvého.

 Stejně jako ovoce sušené i to lyofilizované můžete použít do snídaňových kaší, müsli nebo jogurtu. Je skvělé i samostatně, jako svačinka.  Navíc lyofilizované ovoce často stačí namočit do vody a můžete jej použít jako ovoce čerstvé. Můžete si tak připravit třeba skvělý jahodový koktejl s použitím jahod sušených mrazem.

5) Jak tedy se sušeným ovocem naložit:

Jako u většiny potravin i u sušené ovoce platí zlaté pravidlo všeho s mírou. Ač ovoce obsahuje velké množství vitamínů, živin a vlákniny, stejně tak je to i velká zásobárna cukru, a to bychom měli mít při jeho konzumaci na paměti.  Na druhou stranu ovocný cukr je cukrem přírodním a nemá vysoký glykemický index, tudíž se ním nemusíme nějak přehnaně děsit.

Důležité je také jeho skladování, hrozí totiž kontaminace houbami a toxiny při nesprávném uložení. A pak je samozřejmě také důležité složení, které, pokud řešíme výživu, je základem. Vždy je proto dobré zjistit, zda ovoce neobsahuje siřičitany, pokud máte citlivější trávení. A pak také přidaný cukr, toho je sice v ovoci samo o sobě dostatek, ale často bývá ještě přidáván zvlášť.

Při konzumaci je pak několik možností, které už byli výše zmíněny. Občas se hodí mít po ruce malou krabičku s pár kousky sušeného ovoce jen tak na svačinku a doplnění důležitých látek. Může to být také výživná svačinka na turistický výlet od přírody. A jestliže si chcete důsledně pohlídat zkonzumované množství, je dobré jím doplnit právě snídaňovou kaši, müsli) nebo jogurt, kde nehrozí zkonzumování velkého množství.

Nicméně sušené ovoce, ať už běžné nebo lyofilizované, je skvělou a dostupnou variantou přísunu kýžených vitamínů a živin v zimních měsících. Oživí jídelníček, dodají na chuti Vašim oblíbeným pokrmům, a ještě doplní tělu spoustu látek.

Autor: Jsem Alena,  vystudovala jsem historii na FF UP V Olomouci. Pracuji v Grizly.cz a mám ráda zdravou výživu a zajímám se o zdravý životní styl. Velmi ráda vařím a peču a dost často experimentuji právě ze zdravými surovinami. Jsem životní optimista a ráda se učím novým věcem.

        

Zdroje: margit.cz

            bydlimekvalitne.cz

            hostetin.veronica.cz

Vaše komentáře a doporučení

K tomuto článku nebyly přidány žádné recenze

Načítání produktů
© 2014–2024 GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena | Zásady cookies
Vytvořilo

Jsem zde nový/á

S Premium získáte:

Ikonka visačky

Výhodnější ceny

U vybraných TOP produktů

Ikonka náklaďáku

Doprava zdarma

Již od 999 Kč

Ikonka dárku

VIP výhody

Garance 100% spokojenosti

Chci se stát prémium
Oslovení

Děkujeme, že s námi chcete jít zdravou cestou životem!

Prosíme, potvrďte svou registraci kliknutím na odkaz, který vám přijde na zadanou e-mailovou adresu.

Potvrzením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

z Kliknutím na "Vytvořit účet" souhlasíte s Ochrana soukromí a se Smluvní podmínky.
Chráněno službou reCaptcha od Google | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky