Recept na sváteční čočkovou polévku

Víte, proč byste na nový rok měli jíst čočku? 
Tvar zrníček totiž připomíná mince. Podle lidové tradice se vás pak budou po zbytek roku držet peníze. Ať už této pověře věříte nebo ne, čočka je výživnou potravinou plnou bílkovin, vlákniny, minerálů a stopových prvků, včetně železa, fosforu a hořčíku, takže byste ji do jídelníčku měli určitě zařadit během celého roku.

Jakou vybrat čočku?

Běžně se můžete v obchodech setkat se zelenou, hnědou, červenou a černou čočkou. Jednotlivé druhy se od sebe liší chutí i výslednou konzistencí, proto je při vaření nelze zaměňovat.

Pokud jde o čočkovou polévku, nejlepšího výsledku dosáhnete s hnědou nebo zelenou čočkou, oba druhy totiž po uvaření dobře drží tvar. Červená čočka má spíše kašovitou konzistenci, takže se více hodí do indických jídel jako je čočkový dhal nebo hummus. Vyzkoušet můžete také černou čočku, která má pevnější slupku, takže se tak snadno nerozvaří, oproti hnědé nebo zelené čočce má menší zrníčka a lehce oříškovou chuť. Počítejte však s tím, že ovlivní barvu polévky. Perfektně se však hodí do salátů, vyzkoušejte ji například v čočkovém salátu s pečenou řepou a bylinkami.
 

Namáčet nebo nenamáčet?

Největší výhodou čočky je, že se narozdíl od jiných luštěnin nemusí předem namáčet. Ke změknutí jí stačí zhruba 15-30 minut, takže je ideální surovinou, pokud chcete připravit rychlé, ale výživné jídlo. Pobyt ve vodě však čočce prospěje, vyplaví se z ní totiž některé těžko stravitelné látky. Namočte čočku do teplé vody alespoň na 2 hodiny (ale ne déle než 12 hodin), poté vodu slijte a čočku důkladně propláchněte. 

Pár tipů na závěr:

  • Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud polévku osolíte téměř před koncem - pokud byste přidali sůl hned na začátku, čočka zůstane tuhá.
  • Pokud nechcete zahušťovat moukou, stačí, když v polévce část čočky rozmixujete.
  • Do čočkové polévky se často přidává také uzené maso, skvělou vegetariánskou alternativou je uzené tofu. 

 

Recept na tradiční čočkovou polévku

Ingredience na 2 porce:

  • 1 malá cibule
  • 2 střední mrkve 
  • 1 kořenová petržel
  • 2 střední brambory 
  • 1 hrnek GRIZLY Čočky zelené francouzské 
  • 1/2 kostky uzeného tofu 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 hrnku zeleninového vývaru 
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup: 

  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na 8 hodin do vody.
  2. Cibuli i zeleninu nakrájíme na kostičky a ve větším hrnku osmahneme na oleji. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory, tofu a čočku, případně bobkový list a nové koření.
  3. Společně vaříme do změknutí čočky i brambor. Dochutíme česnekem, solí a pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Recept pro vás připravila rehabilitiační lékařka a výživová poradkyně MUDr. Daniela Lilling

GRIZLY Čočka černá Beluga 1000 g

1000 g
99 Kč
99 Kč / kg
0 ks
Skladem

GRIZLY Olej ve spreji řepkový omega 3,6,9 250 ml

250 ml
129 Kč
Dočasně nedostupné

GRIZLY Himálajská sůl růžová jemná 1000 g

Cena
pro PREMIUM

29 Kč
GRIZLY Himálajská sůl růžová jemná 1000 g
1000 g
39 Kč
39 Kč / kg
0 ks
Skladem

GRIZLY Pepř černý celý BIO 100 g

100 g
59 Kč
Dočasně nedostupné

Bujónka Zeleninová 220 g

220 g
119 Kč
540,91 Kč / kg
0 ks
Skladem

GRIZLY Česnek granulovaný 50 g

50 g
39 Kč
780 Kč / kg
0 ks
Skladem

Vaše komentáře a doporučení

K tomuto článku nebyly přidány žádné recenze

Načítání produktů
© 2014–2024 GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena | Zásady cookies
Vytvořilo

Jsem zde nový/á

S Premium získáte:

Ikonka visačky

Výhodnější ceny

U vybraných TOP produktů

Ikonka náklaďáku

Doprava zdarma

Již od 999 Kč

Ikonka dárku

VIP výhody

Garance 100% spokojenosti

Chci se stát prémium
Oslovení

Děkujeme, že s námi chcete jít zdravou cestou životem!

Prosíme, potvrďte svou registraci kliknutím na odkaz, který vám přijde na zadanou e-mailovou adresu.

Potvrzením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

z Kliknutím na "Vytvořit účet" souhlasíte s Ochrana soukromí a se Smluvní podmínky.
Chráněno službou reCaptcha od Google | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky