Úvod > Zdravé potraviny > Přírodní sladidla a sirupy > Iswari AGAVE - SIRUP BIO

AGAVE - SIRUP BIO 500g

Přírodní sladidla a sirupy Iswari AGAVE - SIRUP BIO

ISWARI AGAVE - SIRUP BIO - Přírodní a přirozené sladidlo a probiotikum na ochucení všeho, kde byste jinak použili med či cukr.

Značka: Iswari
Kód zboží: 016
Dostupnost: skladem
Původní cena: 229 Kč
Tvoje cena: 199 Kč
Počet kusů: 
Doporučit známému Vytisknout
Vaše jméno a příjmení: *
Váš e-mail: *
E-mail Vašeho známého: *


ISWARI AGAVE - SIRUP BIO 500g

Sirup z agave je přirozené sladidlo získávané z mexické rostliny agave. Díky své téměř neutrální chuti je vynikající náhradou za cukr a med. Sladicí složka inulin (složená z fruktózy) je probiotikum, ale nestimuluje slinivku k produkci inzulinu. Pro svůj velmi nízký glykemický index 22 je tudíž vhodná i pro diabetiky. Používá se v polovičním množství než med (je dvojnásobně sladší).

  • Přirozené sladidlo
  • Vhodná pro diabetiky (glykemický index = 22)

Podrobný popis: Indiáni si agave vysoce cenili a sirup z její dřeně používali na slazení nápojů a jídel. V poslední době velmi získává na popularitě u lékařů a lidí, kteří věnují pozornost tomu, co konzumují. Sirup z agave je získáván zejména z Weberovy modré agave, protože tento druh obsahuje nejvyšší množství sacharidů. Agave se sklízí ve stáří 7 až 10 let. Poté se z dřeně získává šťáva zpracovávaná při nízkých teplotách pod 45 st. C.

V obchodech můžete nalézt dva základní typy agave: světlý a tmavý. Světlejší prochází jemnější filtrací, takže má více neutrální chuť vhodnou pro mnoho kuchyňských úprav. Tmavší sirupy jsou méně filtrované a pevné částečky zachované v sirupu mu propůjčují lahodnou příchuť někdy přirovnávanou k sirupu javorovému. To je například sirup, který můžete zakoupit u Iswari. Příchuť tohoto sirupu je však velice jemná a mnohem slabší než např. známe u medu.

Agave je jednou z nejskvělejších náhrad rafinovaného cukru, který má velmi vysoký glykemický index a glykemickou zátěž, což jsou ukazatele, které měří dopad konzumace jídla na hladinu sacharidů v krvi. Jídla, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, uvolňují hormon inzulin. Nadměrné množství vyloučeného inzulinu a stálá vysoká hladina cukrů v krvi má spojitost s poruchami metabolismu. To se týká zejména diabetu II. st., nadváhy a obezity, zvýšeného množství tuků v krvi (triglyceridy a cholesterol) a zvýšeného krevního tlaku.

Agave je výbornou pomocí pro lidi, kteří potřebují konzumovat cukry s nízkým glykemickým indexem a nechtějí používat umělá sladidla. Ta mají často nepřirozenou příchuť a nejsou vhodná pro pečení, kdy je nutná karamelizace a zhnědnutí jídla. Přirozený cukr je také potřebný do kvasnicových těst, aby mohla nakynout.

Způsob použití

Agave je asi o 40 % sladší než běžný cukr a tak používejte přibližně poloviční množství než jste zvyklí u cukru či medu. Přestože glykemický index 22 je velmi nízký (jablko 55, Coca Cola 90), není agave zcela prostá cukru. Proto je nutné individuálně zvážit, jaké množství používat. Např. u velmi těžkých diabetiků je na místě střídmost a případně se poradit s lékařem.


Účinky živin na lidský organismus: V superpotravinách můžete nalézt níže uvedené látky. Následující text však není zdravotním tvrzením. Uvádět vliv potravin a většiny jejich složek na lidské zdraví je totiž od 14.12.2012 zakázáno nařízením Evropské komise č. 432/2012, pokud nebyly u potraviny či doplňku stravy provedeny klinické testy v souladu s nařízením Evropské komise. Níže uvedený text je tak pouze souborem informací z veřejně dostupných zdrojů. Superpotraviny rovněž nejsou léky a jejich konzumací nelze nahradit pestrou a vyváženou zdravou stravu.

Antioxidanty: jsou nezbytné pro absorpci volných radikálů způsobujících degenerativní procesy v buňkách vč. rakoviny a stárnutí organismu. Zvláště tělo starších lidí nedokáže samo produkovat jejich dostatečné množství a proto je důležité je přijímat v potravě. Množství antioxidantů se měří v jednotkách ORAC (kapacita absorpce volných radikálů). Vyšší hodnoty lze naměřit pouze u kakaa, ostatní ovoce má výrazně nižší obsah ORAC. Zatímco pro prášek z acai se udává hodnota více než 500 jednotek ORAC (syrové acai má 185 jednotek), většina ovoce má méně než 50 jednotek. Pouze kustovnice čínská se 130 a černé maliny (pocházející ze Severní Ameriky) se 160 jednotkami se přibližují čerstvým plodům acai (údaje byly převzaty z testů ORAC na Brunswick Laboratories Wareham, USA).

Omega mastné kyseliny 3, 6 a 9: Přestože v naší stravě konzumujeme většinou nadměrné množství tuků, často se nám nedostává právě nenasycených omega mastných kyselin, které snižují množství cholesterolu, podporují činnost srdce a cév a mají pozitivní dopad na zdraví a vláčnost kůže a pleti.

Linolová kyselina, linoleová kyselina: patří mezi nenasycené mastné kyseliny. Jsou nezbytné pro výměnu elektrických impulsů ve tkáních. Kromě toho díky mírně zápornému náboji napomáhají detoxikaci těla tím, že přivádí k povrchu tkáně (pokožka, střeva, plíce, ledviny) škodlivé látky.

ALA kyselina (alfa-linolenová): důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, imunity a srdečně-cévního systému, slouží také jako zdroj energie.

GLA kyselina (gama-linolenová): hraje důležitou úlohu pro zdraví pokožky a vlasů, působí proti zánětlivým procesům při artritidě a napomáhá tělu vyrovnat se s alergiemi.

Vláknina: Vlákninu rozdělujeme na ve vodě rozpustnou a nerozpustnou. Active Colon obsahuje 60% konopné vlákniny, jež patří mezi vlákninu nerozpustnou. Vstřebává do sebe vodu, ale nerozpouští se v ní. Změkčuje a formuje stolici až v dolní částitrávicího traktu, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku. Aby však plnila tuto funkci, je důležité společně s ní přijímat dostatečné množství tekutin - nejlépe vody. Nerozpustná vláknina také čistí tělo tím, že z těla vyplavuje toxické látky jako např. karcinogeny. Jako mechanický kartáč se otírá o střevní stěny a odírá z nich nečistoty, které pak odchází z těla ven. Je rovněž výbornou složkou jídelníčku pro všechny, kteří by rádi omezili svůj kalorický příjem a současně jim jejich dieta neposkytuje dostatečný pocit zasycení. Při dostatečné konzumaci vlákniny totiž vzniká dříve v žaludku pocit plnosti a člověk tak nemá potřebu dále pokračovat v energeticky bohatším jídle.

"Enzymy dobré nálady" (anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin): navozující dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků

MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory): zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady.

Bór: podílí se na metabolismu vápníku a jeho účinném zapracování do organismu.

Fosfor: hustota kostí, důležitý pro hustotu kostí a vstřebávání vitamínů skupiny B

Hořčík: podporuje nervovou soustavu (činnost srdce, mozku), zdraví kostí a zubů, činnost svalů a srdce, vstřebávání vit. C, B a bílkovin. Je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě.

Chrom: nezbytný pro hospodaření s hladinou sacharidů v krvi.

Mangan: společně s železem se podílí na krvetvorbě, činnost enzymatického systému, stabilizace hladiny cukru v krvi

Měď: podporuje krvetvorbu a imunitu

Selen: antioxidant, enzymatické reakce

Síra: zlepšuje vzhled kůže a vlasů.

Vápník: zdraví kostí, zubů, regulace srdečního rytmu a alkalická rovnováha

Zinek: nezbytný pro imunitní systém, játra, slinivku a enzymatické reakce, zdraví prostaty.

Železo: je nezbytou podmínkou krvetvorby a prevencí proti anémii (složka hemoglobinu).

Chlorofyl: Má téměř shodné složení jako hemoglobin (molekula pouze obsahuje ve svém středu atom hořčíku namísto železa). Požívání potravin a preparátů s železem společně s chlorofylem mnohonásobně zvyšuje jejich využitelnost pro krvetvorbu. Chlorofyl má rovněž výrazné antiseptické a antioxidační účinky. Známá je schopnost chlorofylu odbourávat tělesné pachy, vč. dechu, střevních produktů, apod. (enzymy obsažené v mladé pšenici totiž omezují hnilobné procesy v těle).

CGF (Chlorela Growth Factor - růstový faktor chlorely): jedná se o nukleotid-peptidový komplex látek tvořený deriváty nukleové kyseliny. Vzniká během intenzivního procesu fotosyntézy, který řase umožňuje velmi rychlý růst. CGF podporuje u člověka zdravý růst a tvorbu tkání, množení zdravé mikroflóry, působí antivirově a antibakteriálně.

Rutin: zpevňuje cévy, snižuje cholesterol a působí jako antioxidant

Probiotika: podporují zdravý růst střevní mikroflóry

Nutriční hodnoty ve 100 g:

Energie 360 kcal/1507 kJ
Proteiny 0 g
Tuky 0,2 g
Sacharidy 90 g



Najdete nás na sociálních sítích
Používáme výdejní síť Uloženka.cz
Používáme platební systém

Podporované druhy platebních karet
Visa Visa  Electron Mastercard Mastercard Electronic Maestro
Copyright© GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena Mapa stránek | Zajímavé odkazy